Свет

Представнички дом Конгреса одобрио нацрт америчког буџета: Нема помоћи за Украјину

Нацрт је добио две трећине гласова потребних за његово усвајање. Тиме је америчка влада добила шансу да избегне предстојеће затварање
Представнички дом Конгреса одобрио нацрт америчког буџета: Нема помоћи за УкрајинуGetty © Chip Somodevilla

Представнички дом Конгреса, који контролишу републиканци, представио је предлог закона о привременом продужењу владиног финансирања за 45 дана без укључивања подршке Украјини, рекао је конгресмен Оклахоме Том Кол, јављају "РИА Новости".

Према Коловим речима, иницијатива, између осталог, предвиђа средства за помоћ у катастрофама у САД. Међутим, у документу се не говори о финансирању Украјине, додао је он. 

Нацрт је добио две трећине гласова потребних за његово усвајање. Гласање се наставља.

Тиме је америчка влада добила шансу да избегне предстојеће затварање, које ће, у недостатку консензуса у Конгресу о финансирању владе, почети 1. октобра.

Након тога иницијативу мора да одобри Сенат. У том случају, она ће доћи до америчког председника Џозефа Бајдена који треба да потпише документ пре поноћи како би избегао прекид рада савезне владе.

Како је претходно конгресмен нагласио, гласање би могло да се одржи у блиској будућности.

Тренутно, ниједно тело америчког Конгреса није одобрило пројекат за наставак финансирања владе.

Раније данас, републиканци су у Представничком дому САД, где имају тесну већину, одбацили законски предлог о привременом финансирању владе, који је подржао председавајући Кевин Макарти.

У доњем дому Конгреса је са 232 гласова против и 198 за, одбијена мера да се влада привремено финансира 30 дана, да би се законодавцима дало више времена да преговарају.

Предлог је предвиђао смањење буџетских трошкова и увођење ограничења на имиграцију и граничну безбедност, што су републикански приоритети који нису имали много шансе да буду усвојени у Сенату, у којем већину имају демократе.

image