Русија

Кремљ o изостанку нове помоћи Украјини: Вашингтон ће наставити да буде укључен у сукоб

Портпарол Кремља говорио је о резултатима избора у Словачкој, где је победио Роберт Фицо, познат по свом противљењу војној подршци Украјини
Кремљ o изостанку нове помоћи Украјини: Вашингтон ће наставити да буде укључен у сукоб© Баранов Владимир/Globallook Press

Одбијање Вашингтона да финансира Кијев је привремена појава, јер ће Америка и даље бити директно укључена у сукоб, изразио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Очигледно је да је ово привремени феномен. Наравно, Америка ће наставити да буде укључена у тај сукоб", казао је Песков.

Наиме, претходно је амерички председник Џозеф Бајден потписао закон који је одобрио Конгрес који ће наставити да финансира владу у периоду од 45 дана, све до 17. новембра. Истовремено, закон не предвиђа доделу средстава за потребе Украјине. 

Бајден је раније рекао да Вашингтон "ни под којим условима не може себи да дозволи да престане да подржава Кијев".

Апсурдни покушаји да се Роберт Фицо назове проруским политичарем

Апсурдно је да се било који политичар у Европи, који размишља о суверенитету своје земље сада се назива "проруским", навео је Песков, коментаришући резултате избора у Словачкој.

Наиме, у Словачкој су у суботу, 30. септембра, одржани ванредни парламентарни избори. Подаци са 99,98 одсто бирачких места показали су да је странка Смер, коју предводи 59-годишњи Фицо, победила на изборима са 22,94 одсто гласова. Он је претходно три пута био премијер, а познат је по свом противљењу војној подршци Украјини. 

"Један број политичара у Европи се назива 'проруским'. Заправо, сада смо суочени са ситуацијом да сваки политичар на европском континенту, који је склон размишљању о суверенитету своје земље и брани интересе своје земље, одмах покушава да се назове проруским. То је апсурдно", оценио је портпарол Кремља.

Према његовим речима, Русија би желела да види "искусније политичаре који су склони да трезвено процењују ситуацију".

image