Свет

Украјински посланик: Без подршке САД, немамо шансе против Русије

Кијеву је очајнички потребно да обезбеди наставак војне помоћи Вашингтона, упозорио је Алексеј Гончаренко, након гласова из америчког Конгреса да би давање приоритета "Украјини над Америком" могло да доведе до проблема
Украјински посланик: Без подршке САД, немамо шансе против Русијеwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Украјина ће готово сигурно бити поражена у сукобу против Русије ако Вашингтон престане да пружа војну помоћ, упозорио је посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко у објави на Телеграму.

Његови коментари уследили су дан након што је председник Представничког дома америчког Конгреса Кевин Мекарти предложио да се војна помоћ Кијеву избаци из буџета како би се избегло затварање владе.

"Без подршке САД, немамо скоро никакве шансе да издржимо", рекао је Гончаренко, политичар повезан са партијом Европска солидарност бившег председника Петра Порошенка. 

Он је описао Мекартијеве изјаве као "не само позив за буђење", већ "звоно за узбуну" за Украјину.

Кијеву је очајнички потребно да обезбеди наставак војне помоћи Вашингтона, истакао је посланик, додајући да Украјина треба да примени активнију стратегију. 

Мере које је предложио Гончаренко укључују сталну украјинску делегацију у Конгресу САД и путовања украјинских посланика у сваку америчку државу како би убедили Американце да наставе да подржавају Кијев.

Украјински посланик је такође признао да Кијев "губи информациони рат" у САД и да тиме губи подршку. 

"Неопходно је да се још активније укључимо у информациони рат", рекао је Гончаренко и додао да би било корисно да се са Америком разговара о новцу и да им се покажу јасне користи украјинске победе. 

По његовим речима, Кијев такође треба да обећа да ће се придружити свакој војној кампањи коју Вашингтон покрене.

"Спремни смо, више него Британија, да будемо савезници САД у свим војним операцијама", навео је Гончаренко. 

Дан раније, Мекарти је поручио да би давање приоритета "Украјини над Америком" могло да доведе до неких "стварних проблема" и подсетио да је привремени буџет усвојен у последњем тренутку. 

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби упозорио је да би Пентагон могао да настави да подржава Кијев само "неколико недеља" ако закон о потрошњи не буде усвојен.

image