Русија

Размишљате ли о студијама у Русији? И то бесплатним? Ево како да се пријавите!

Пожурите, јер пријаве су у току до 1. новембра ове године
Размишљате ли о студијама у Русији? И то бесплатним? Ево како да се пријавите!© Elements.envato.com

Уколико сте размишљали да одете у иностранство на студије, или још боље, уколико сте желели да започнете студије и живите у Русији, онда наставите да читате овај чланак. Јер, Руска Федерација је издвојила 140 стипендија за држављане Србије, дајући им могућност да потпуно бесплатно студирају у Русији! 

И притом није услов да знате руски!

Све што је потребно јесте да желите да студирате, да будете спремни да научите руски и да имате жељу да током студија живите у Русији - могућност која вам се пружа и која би могла да измени вашу будућност! 

Уколико испуњавате ове критеријуме, онда имате на располагању чак 500 руских државних универзитета, од Калињинграда па све до Владивостока; велики број образовних програма у оквиру основних, мастер или докторских студија, а постоји опција и да стекнете додатно професионално образовање, које подразумева студирање у кратком року од три до шест месеци.

Ако вас је ово привукло, онда је Руски дом у Београду на адреси Краљице Наталије 33, као и њихов веб сајт, право место где можете добити више информација на ову тему.

Пријаву за студије у Русији требало би да региструјете на адреси https://education-in-russia.com и то до 1. новембра ове године. Пријаве након тог рока неће бити узете у обзир.

Такође, на располагању су вам и онлајн консултације преко Зума о којима можете више прочитати овде, а до краја месеца требало би да их буде још две - 10. и 12. октобра.

Ко све може да се пријави?

Иако је истина да се на овај конкурс могу пријавити сви држављани Србије, ипак постоје нека ограничења.

Да бисте започели студије у Русији у оквиру овог програма треба да будете или ученик који завршава четврти разред средње школе или студент који завршава последњу годину студија и који жели да започне нове студије у Русији или да имате документ о стеченом образовању у школи или на универзитету. 

Другим речима, овај програм не претпоставља студентску размену и завршавање већ започетих студија у Србији или негде другде у свету, а које би појединац желео да заврши у Русији. Ово је програм који подразумева пун циклус студија од првог дана. 

Али, шта ако не знате руски?

То што тренутно не говорите руски језик није препрека да се пријавите за бесплатне студије у Русији.

Сви они који за сада не говоре и не разумеју руски имаће прилику да га науче у оквиру припремне наставе на посебном припремном факултету специјализованом за обуку странаца.

Учење руског језика у Русији је, такође, бесплатно, а трајаће годину дана и укључиваће детаљно изучавање руског. Цео процес, наравно, додатно ће олакшати чињеница да ћете се налазити у Русији, те ћете руски чути свуда око себе, што ће олакшати и убрзати његово усвајање. 

image