Русија

Москва: НАТО оружје у рукама терориста није наша пропаганда већ реалност

Западно оружје стиже у Украјину без икакве препреке и контроле, упозоравају из Министарства спољних послова Русије
Москва: НАТО оружје у рукама терориста није наша пропаганда већ реалностwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Министарство спољних послова Русије упозорило је да постоји реална претња да оружје и војна опрема који се шаљу Кијеву могу да заврше у рукама  терориста.

"Организатори испоруке оружја и војне опреме Кијеву не могу а да не схватају претњу да моћно и високо прецизно оружје може да падне у руке ултрадесничарских националних радикала, терориста и банди не само у Украјини, већ било где. Ово није 'лажна' или 'руска пропаганда', како је Запад стекао навику да назове сваку информацију која им не одговара", наводи се у саопштењу.

У саопштењу, објављеном након извештаја да је Норвешка послала војну помоћ Украјини, наводи се да су испоруке оружја и опреме, како совјетске производње која је застарела, тако и најсавременијег западног наоружања, пример непринципијелног, неодговорног и краткрочног приступа ситуацији у Украјини, европској и међународној безбедности уопште.

Норвешко и друго западно оружје које је испоручено и које ће бити испоручено Оружаним снагама Украјине без икакве препреке може да се користи за чињење ратних злочина и изазивање ескалације и проширења сукоба, навели су у саопштењу представници руске амбасаде у Норвешкој.

"Норвешка наоружава и обучава људе који убијају Русе, војне и цивиле, док за хиљаду година односа наших народа Русија никада није окренула оружје према Норвешкој, осим приликом ослобађања свог северног региона од окупације нацистичке Немачке. Представници званичног Осла, на срећу, јасно разумеју и јавно говоре да нема директне војне претње Норвешкој од Русије. Заузврат, потврђујемо да Москва доследно посматра Север као зону мира, стабилности и ниске напетости, отворену за добросуседске и обострано корисне односе са свим државама које су спремне да их граде на основу међусобног поштовања и уважавања интереса", поручили су представници амбасаде.

image