Свет

Оружје није за победу Украјине него за исцрпљивање Русије

Прокси рат до исцрпљења Русије
Оружје није за победу Украјине него за исцрпљивање Русијеwww.globallookpress.com © ABACA

САД су почеле испоруке система противваздушне одбране НАСАМС Украјини саопштио је помоћник шефа Пентагона Џон Плам.

Према речима званичника, ови комплекси су већ "на путу", а Вашингтон је Кијеву већ испоручио око 1.400 МАНПАДС Стингер.

Раније су САД најавиле нови пакет помоћи кијевском режиму, који укључује 45 тенкова Т-72, ​​више од хиљаду дронова камиказа и другу опрему.

Међутим, према мишљењу аналитичара, такве војне залихе неће помоћи Украјини да преокрене ситуацију. Експерти сматрају да је сврха такве помоћи да се Оружане снаге Украјине одрже на површини и што је могуће више продужи сукоб.

Осам противваздушних ракетних система НАСАМС намењених Украјини већ је "на путу", саопштио је помоћник министра одбране за свемирску политику Џон Плам.

"НАСАМС је занимљив комплекс. Чини се да је сада послато осам система. Не могу тачно да кажем у којој су фази испоруке, али биће и, по мом мишљењу, ово је веома важна тачка", рекао је он, говорећи на семинару у Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону.

Плам је такође додао да су "САД испоручиле Украјини око 1.400-1.500 МАНПАДС Стингер". Према његовим речима, иако је ово оружје већ застарело, показало се да је "веома корисно" али и да је "неопходно развити модернизовану верзију" овог комплекса и повећати обим његове производње.

Осим тога, како је рекао Плам, наводно су се ефикасним показали и стари совјетски ПВО системи, којима располаже Кијев.

Вреди напоменути да постоје опречни извештаји у вези са временом обуке украјинске војске за управљање НАСАМС-ом.

Тако је амерички секретар за одбрану Лојд Остин рекао да САД планирају да почетком новембра пребаце НАСАМС у Украјину и да у исто време почну обуку украјинске војске.

Портпаролка Министарства одбране САД Сабрина Синг рекла је да је припрема украјинске војске за коришћење система ПВО НАСАМС наводно већ у току и да ће ускоро бити завршена.

Од НАСАМС лансера могу се створити мреже до 12 система ПВО и до осам радара способних да открију циљ на удаљености од 120 км. Комплекс укључује и мобилно командно место и возило са електро-оптичким системом за претрагу и праћење циљева.

"Ситуација је крајње забрињавајућа"

Вашингтон је последњих дана најавио неколико иницијатива за подршку Кијеву. Тако је 4. новембра Министарство одбране САД објавило додељивање другог пакета војне помоћи Украјини у износу од 400 милиона долара.

Сједињене Државе ће пренети украјинским оружаним снагама 1100 дронова камиказа "Финикс Гоуст", 40 речних оклопних чамаца, 250 оклопних транспортера М1117 и система ПВО ХАВК.

Подсећамо да су Сједињене Државе под администрацијом Џоа Бајдена послале војну помоћ Украјини од 18,9 милијарди долара, од чега 18,2 милијарде од почетка руске специјалне операције у фебруару 2022.

Пентагон је издао саопштење да САД намеравају да створе безбедносну групу за помоћ Украјини под називом САГ-У. Њено седиште ће се налазити у немачком граду Висбадену. Према плановима, САГ-У ће наставити посао који је 18. ваздухопловни корпус раније обављао у региону.

Портпаролка америчког министарства одбране Сабрина Синг рекла је да ће нови штаб помоћи САД да наставе да подржавају Украјину на дужи рок.

У Русији се политика пумпања Украјине оружјем сматра погрешном. Ово је изјавио амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов током радног путовања у Калифорнију.

"У вези са новим одлукама америчке администрације о додатним испорукама наоружања Украјини, желим да истакнем да наши такозвани партнери настављају погрешну политику, мислећи да се проблем може решити на бојном пољу, трошећи све више и више труда и новца. А сада повлаче оружане снаге до руских граница", рекао је Антонов, преноси ТАСС.

Коментаришући следеће испоруке оружја кијевском режиму, амбасадор је истакао да је "ситуација крајње алармантна".

"Заправо, у Украјини, на украјинском тлу, ми се не боримо са Украјинцима, већ са целим уједињеним Западом, који покушава да поткопа темеље руске државе, да нас исцрпи, извуче из нас све економске и војне ресурсе и створи такву ситуацију да Русија никада неће имати прилику да равноправно разговара са западним државама у међународној арени", рекао је дипломата.

Међутим, према његовим речима, без обзира на поступке Вашингтона, Руска Федерација ће ипак остварити победу.

"Немамо другог избора и нема сумње да је наш циљ заиста исправан и да ћемо победити", рекао је Антонов.

"Продужити оружани сукоб"

Према мишљењу стручњака, систем ПВО НАСАМС је "добар ПВО систем са елементима способности пресретања пројектила". Међутим, како је приметио експерт Руског института за стратешке студије Сергеј Јермаков, њихове испоруке неће моћи суштински да реше питање противваздушне одбране Кијева.

"Овај систем не може суштински ништа да реши. Али саме испоруке указују на то да је Бајденова администрација доследна у својој жељи да подстакне и прошири оружани сукоб у Украјини", рекао је аналитичар.

Ипак, званично декларисани обим западних војних залиха неће обезбедити Кијеву одлучујућу предност на бојном пољу, сматра Јермаков.

"Овде нема говора о предности. Најпарадоксалније је то што у западним експертским круговима нема говора ни о каквој стратешкој победи Украјине. Да, то би било у супротности са интересима Запада, у ствари, јер они настоје да ослабе Русију што је више могуће у дугом рату преко посредника", објаснио је експерт.

Према речима Јермакова, "америчка помоћ се пружа у таквим размерама да украјинске оружане снаге могу да наставе да пружају отпор Русији". Али и  да Американци не желе радикалну ескалацију сукоба, јер би са таквим развојем догађаја вероватно морали директно да се умешају у ситуацију", сматра аналитичар.

Слично мишљење је у интервјуу за руску редакцију РТ-а изнео и експерт Међународног института за хуманитарне и политичке студије Владимир Брутер.

"Испорука НАСАМС-а и новог пакета помоћи је још један допринос Украјини да настави војни сукоб са Русијом, тако да се режим у Кијеву не сруши. Али однос снага се не мења радикално. Укупна моћ Руске Федерације је и даље већа", закључио је аналитичар.

image