Свет

Италија: Обустављамо испоруку оружја Украјини

Италијански министар одбране Гвидо Крозето изјавио је да не сумња у то да ће Европска унија и НАТО наставити да пружају војну помоћ Украјини
Италија: Обустављамо испоруку оружја Украјини© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Италијански министар одбране Гвидо Крозето изјавио је да та земља не припрема нови пакет испоруке оружја Украјини.

"Не припремамо нови пакет испоруке оружја Кијеву, који би био шести по реду. Нема сумње да ће Украјина у наредном периоду добијати војну помоћ од Европске уније и НАТО-а, али Италија за сада обуставља испоруку коју је обећала претходна влада", истакао је Крозето говорећи за италијански лист "Ил Месађеро".

Пре само два дана, италијански званичник који је желео да остане анониман, изјавио је да је Рим спреман да обезбеди Украјини системе противваздушне одбране и преносиве ракете, пренео је Ројтерс. У разговору са америчким министром одбране Лојдом Остином, Крозето је обећао да ће наставити да подржава Кијев све док траје специјална војна операција у Украјини.

Грађани Италије су се крајем октобра побунили и одржали протест у центру Напуља, изражавајући незадовољство поводом испоруке оружја Украјини. Протест су организовале власти јужне италијанске регије Кампанија, а један од организатора рекао је да је циљ окупљања прекид ватре у Украјини и заустављање испоруке оружја Кијеву.

"Украјина је добила финансијску и војну помоћ, али морамо престати да шаљемо оружје, како би могао да почне процес који ће довести до мира", истакао је организатор.

Италија је одобрила своју прву испоруку Кијеву крајем фебруара. Рим никада није открио детаље о оружју које је послао Украјини од почетка специјале војне операције, али италијански и украјински медији наводе да су претходне испоруке укључивале и вишеструке ракетне системе.

image