Србија и Балкан

Вучић: У Кини ћемо потписати најмање два велика уговора (ВИДЕО)

Председник Србије саопштио је да ће до Нове године коришћење ауто-пута од Руме до Шапца бити бесплатно
Вучић: У Кини ћемо потписати најмање два велика уговора (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да "ниједна земља у Европи, пропорционално величини и броју становника, не гради ни приближно ауто-путеве као Србија".

"У Кини ћемо 17. октобра потписати најмање два велика уговора, то је највише на радост људима у Војводини, Једна ће бити смајли од Бачког Брега, Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја, Новог Бечеја, Кикинде и Црње, а друго би требало да буде Београд - Зрењанин - Нови Сад, да направимо тај неправилни троугао између Београда, Инђије, Новог Сада и поново Београда. Готово је невероватно шта све радимо. Треба да се заврши и Паковраће-Пожега", рекао је Вучић приликом свечаног отварања ауто-пута од Руме до Шапца.

У присуству кинеског председника Си Ђинпинга, навео је Вучић, биће потписани уговор о слободној трговини, стратешки уговор о заједничком деловању и акцијама, и још један, веома важан документ, који се тиче клиринга јуана.

Председник Србије је напоменуо да је ово најважнији део ауто-пута, а да је важан и за инвеститоре, како постојеће, тако и нове.

Бесплатна вожња до Нове године

Деоница од Руме до Шапца биће отворена за саобраћај у 18 сати, најавио је председник Србије.

Вожња до Нове године овом деоницом биће бесплатна, казао је Вучић. Он је напоменуо да је цена вожње деоницом Рума-Шабац 100 динара, 270 динара је Београд-Шабац, а Београд-Рума је 170 динара.

"Ниједна земља у Европи не ради ни приближно километара ауто-путева као што ми радимо и градимо, а да притом не повећавамо стопу јавног дуга. Сада имамо 946 километар ауто-путева, а 461 градимо", додао је.

Према његовим речима, од Београда до Лознице до краја следеће године стизаће се за сат и 10, сат и 15 минута, а некада је тај пут трајао два сата.

Вучић је казао да треба што пре завршити и брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице.

"Имамо много ауто-путева и биће их тек, али овај део до Лознице је важно да завршимо. Ово је било најважније, али мора сад да се заврши и до Лознице, јер то нас после спаја и са Малим Зворником и са комплетним Подрињем", додао је Вучић.

Он је истакао да ће то "подићи Лозницу и довести нове инвеститоре".

Председник Србије каже да је поносан оствареним резултатима.

"Морате имати здраву економију да бисте ово могли да постигнете. Драго ми је да је могуће, али то није више само питање новца, то је и проблем експропријације", навео је Вучић.

Он је, говорећи о новим инвеститорима, истакао важност постојања ауто-путева, као и гасовода.

Председник Србије најавио је да ће почетком следеће године бити урађена и брза саобраћајница која од Лајковца води до Попучке и улаза у Ваљево и да су поједини инвеститори пристали да улажу тек када су чули за то.

"Ово су чудесне ствари за земљу. Од Београда до Цера за сат времена, то никада није било. Људи морају да знају да велике фирме долазе тамо где има развијене инфраструктуре и где имају најмање логистичких проблема и транспортних трошкова. Ово су чудесне ствари и богатство за земљу - приближиће Поцерину Београду", навео је Вучић.

Он је додао да је важно да се људи врате на исток Србије где су празне куће.

"Велики део људи се враћа, ми имамо тренутно минимално негативни тренд. Важно нам је да се људи врате на Исток Србије где нам је празна територија, и зато радимо ту Дунавску магистралу и улажемо у тај део Србије. Видимо ми по пријавама колико се људи враћају. Пре два месеца смо имали 10.100 захтева за држављанство, највише из Немачке и Аустрије", објаснио је Вучић.

Он је навео да се граде додатне траке ка Прокупљу, за такозвани Пут мира, као и Моравски Коридор. Ускоро би требало да буду готови радови до Кошева, до уласка у Трстеник. Завршава се део до Врњачке Бање, а са друге стране до Чачка.

Граде се нови ауто-путеви и брзе саобраћајнице

Вучић је, у обраћању након обиласка ауто-пута, поручио да је сваки изграђени нови километар ауто-пута заједничка победа државе и народа и истакао да су то велике ствари које мењају лице земље.

"Хвала грађанима Србије. Готово 50 година је Шабац чекао мост и дочекао. О ауто-путу се причало безброј пута, како Београд и Нови Сад треба да буду ближе, али од силних састанака и великих прича, остало би само мртво слово на папиру, све док наша генерација није узела ствари у своје руке", рекао је Вучић.

Он је додао да је обезбеђено 500.000 нових радних места, захваљујући којима се, такође, успешно финансира и изградња нових ауто-путева.

Вучић је истакао да ће бити настављена изградња нових ауто-путева и брзих саобраћајница, као и подизање плата и пензија.

"Ово ће за Шабац значити долазак нових инвестиција и верујем до краја 2024. можемо до Лознице да завршимо брзу саобраћајницу. Овај ауто-пут до Шапца и брза саобраћајница до Лознице довешће инвеститоре у Лозницу, Мали Зворник, Крупањ, Љубовију и у цело Подриње, а помоћи ће и источном делу Републике Српске и БиХ", нагласио је Вучић.

Он је подсетио да су грађани били уз Србију и кроз тешке реформе, поплаве, корону, сукоб у Украјини...

"Без вас грађана не бисмо могли ништа да направимо. Хвала што сте били са својом државом Србијом и када смо имали најтеже поплаве и миграторну кризу и корону и када имамо рат на територији Украјине и Израела и Палестине, и када имамо данас велике притиске и хапшење и малтретирање Срба на КиМ, и што сте знали и кроз тешке дане да верујете свом руководству", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија мора да иде напред и да зато "морамо да будемо јединствени по свим кључним питањима - и када нас притисну и траже нам да се одрекнемо слободарског духа и када видимо да би многи волели да Србија иде спорије".

"Морамо да стиснемо зубе и кажемо - не дамо своје, нити на свој народ и своју земљу не дамо никоме и борићемо да се наша земља још брже напредује него икада до сада, и то мора да буде наш одговор", поручио је Вучић.

Вучић је позвао владу и јавна предузећа да све заврше на време и да функционери не седе у својим канцеларијама, већ да раде за народ како би што пре добили добре путеве и све друго.

"Да бисмо могли да запослимо људе и са једне и друге стране Дрине, да остану на својим огњиштима, а не да иду у Минхен, Вићенцу и друге градове. У сиромашне делове Србије морамо више да улажемо. Изађите из својих канцеларија и кабинета и решавајте проблеме", поручио је Вучић.

Такође, нагласио је да Србија није само Београд већ да су подједнако важни и сви остали делови земље и сва мала места.

Имамо 66 дана резерви дизела

Председник Србије оценио је да, упркос светској енергетској кризи, у Србији није стао ниједан пројекат.

Како каже, не само што пројекти нису стали, већ се потписују и нови, али "смо то све могли да радимо и брже".

"Гас је за десет дана скочио са 380 на 495, а струја поскупела са 110 на 144 евра по мегавату. Говорим о ономе што нас кошта кад купујемо. Притом немамо тржне вишкове.", навео је Вучић.

Према његовим речима, топлана у Костолцу требало је да буде завршена у септембру или октобру, а сада је питање да ли ће бити готова до децембра.

Он каже да, чак и да се прикључи и у јануару, опет ће бити олакшање за термоенергетске капацитете.

"Бринем за цену нафте и дизела. Бринем се за санкције Русији које могу и нас да погоде. Увек са зебњом чекате зиму, иако сте се добро припремили. Имамо 66 дана резерве дизела, који је нама суштина, јер 82 одсто је потрошња дизела - читаво здравство, војска, полиција. Свега 18 одсто је бензин, а имамо резерве за 74 дана. Резерве гаса су 690 милиона кубних метара. Никада толико нисмо имали", изјавио је Вучић.

Он је истакао и да је Србији проблем направила такса која је изгласана у бугарском парламенту, која би драматично подигла цену гаса коју морамо да плаћамо, за додатних 100 евра по 1.000 кубних метара гаса.

Како каже, он и председница владе Ана Брнабић покушаће да разговарају са бугарским државним врхом да то не важи за Србију.

Детаљне припреме за важну посету Кини

Председник Србије такође је рекао да се веома детаљно и темељно припрема за важну посету Кини следеће недеље.

"Толико се детаљно спремам да готово напамет знам сваку реч коју ћу да изговорим, ја се не осећам добро када нисам припремљен, сваку реч, свако слово и сваки споразум... За све морам да будем спреман", рекао је Вучић новинарима током вожње новим ауто-путем од Руме до Шапца.

Како је рекао, то су за њега непроспаване ноћи и припреме које почињу много пре уласка у авион и трају и док путује авионом, када је реч о тако важним догађајима и посетама, као што је предстојећа посета Кини.

"Припремим сваку реч, све морам да знам... То није, отишао сам, направио вештачки осмех, руковао се и завршио посао. То тако не иде, то захтева много рада, припрема и труда, прочитате стотине страница да бисте могли да спремите пет минута свог излагања, које мора да има свој почетак, разраду и крај. Мора да буде логично и усклађено и са нашим и кинеским интересима, да знате шта је то што тражите", навео је председник Србије.

Од Београда до Мачве за 40 минута

Ауто-пут у пуном профилу Рума-Шабац, дужине 24,6 километара, за саобраћај ће бити пуштен у 18 часова. Траса ауто-пута Рума-Шабац заобилази насеља Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, чиме се ова места растерећују од тешког теретног саобраћаја.

Радови на траси ауто-пута почели су у априлу 2021, а завршени су у октобру 2023. године пре Уговором дефинисаних рокова.

Укупна дужина ауто-пута од Руме до Шапца са мостом преко Саве, која се пушта у јавни саобраћај обухвата 440 метара пута повезаних са Фрушкогорским коридором, 22,08 километара ауто-пута од Руме до Шапца, мост преко Саве од 1.335 метара, као и 700 метара дела деонице 3 до петље Дреновац. Преостали део трасе деонице 3 је брза саобраћајница од Шапца до Лознице, дужине 53,88 километара која је још у изградњи.

Овај значајан инфраструктурни пројекат приближава Мачву, Лозницу и Подриње са Новим Садом и Београдом, где ће се од Шапца до Београда стизати за 40 минута, а петља Рума спаја ауто-пут Рума-Шабац са будућим Фрушкогорским коридором, као и са постојећим ауто-путем Е-70 Београд-Шид.

Када буде завршена изградња Фрушкогорског коридора, који ће се "наслањати" на овај пројекат, од Руме до Новог Сада, стизаће се за 20 минута.

Овај пут је иначе и најкраћа веза између Београда и Новог Сада са БиХ и Републиком Српском преко граничног прелаза Бадовинци (Павловића ћуприја) и даље према Бијељини или прелаза Трбушница код Лознице.

image