Русија

Патрушев и Ванг Ји: Путин у октобру у Пекингу са Си Ђинпингом

Русија подржава Кину у свим спорним питањима, казао је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на састанку са кинеским министром спољних послова Ванг Јиом
Патрушев и Ванг Ји: Путин у октобру у Пекингу са Си Ђинпингомwww.globallookpress.com © Tian Bing/XinHua

У контексту кампање коју је покренуо колективни Запад да обузда Русију и Кину, од посебног значаја је даље продубљивање руско-кинеске сарадње у међународној арени, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на састанку са директором канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине и министром спољних послова Ванг Јиом.

"Москва наставља да подржава Пекинг по питањима Тајвана, Синђанга, Тибета и Хонг Конга, које Запад користи да дискредитује Кину.  С тим у вези, од посебног значаја је даље продубљивање руско-кинеске интеракције у међународној арени", казао је Патрушев.

Он је навео да се у октобру очекују детаљни билатерални преговори између руског председника Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга у Пекингу, у оквиру учешћа шефа руске државе у догађајима међународног форума "Један појас, један пут".

Патрушев је истакао да су односи Москве и Пекинга засновани на принципима поштовања, немешања у унутрашње ствари једних других, узајамне подршке у међународној арени и да не подлежу спољним утицајима. 

"Тај став је више пута потврђен на највишем нивоу, укључујући и заједничко саопштење наших земаља након државне посете кинеског председника Си Ђинпинга Русији од 20. до 22. марта ове године", прецизирао је Патрушев.

У Москви су почеле руско-кинеске консултације о стратешкој безбедности, саопштила је прес служба Савета безбедности Русије, преноси ТАСС.

"Уз учешће представника министарстава и ресора две земље, секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев и директор канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине, министар спољних послова Ванг Ји почели су руско-кинеске консултације", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, то је већ 18. рунда оваквих консултација између Русије и Кине.

Портпаролка кинеског Министарства спољних послова изјавила је да посета Ванг Јиа Русији има за циљ развој билатералних односа, размену мишљења о битним темама, пре свега о стратешкој безбедности Москве и Пекинга, али и реализацију већ постигнутих договора.

Осим тога, секретар Савета безбедности Русије учествоваће у трилатералним безбедносним консултацијама у формату Русија-Кина-Монголија. Кинеску страну представљаће Ванг Ји, а монголску секретар Савета за националну безбедност Монголије Жадамбин Енкхбајар.

Дан раније, Патрушев и његов колега из Монголије одржали су консултације у руској престоници у билатералном формату. Разговарали су о ситуацији у Азијско-пацифичком региону и заједничкој борби Москве и Улан Батора "против фалсификовања историје". 

Секретар Савета безбедности РФ је на састанку такође напоменуо да Русија сматра развој односа са Монголијом једним од приоритета своје спољне политике у Азији.

Безбедносна сарадња Москве и Пекинга

Русија и Кина одржавају редован дијалог о безбедносним питањима. 

Тако су у јулу ове године, на маргинама састанка високих представника земаља БРИКС задужених за питања безбедности у Јоханезбургу, Патрушев и Ванг Ји разговарали о питањима продубљивања руско-кинеске сарадње у билатералним и мултилатералним форматима, као и о ширењу практичне интеракције између Москве и Пекинга у циљу свеобухватног јачања безбедности двеју земаља. 

Осим тога, на састанку су колеге размениле мишљење о ситуацији у азијско-пацифичком региону.

У мају су у Москви одржане руско-кинеске консултације о јавној безбедности, правосуђу и реду и миру. 

Тада су на дневном реду била питања сарадње надзорних и истражних органа двеју земаља, као и координација између министарстава правде и специјалних служби, укључујући и антитерористичку област.

image