Русија

Руско-кинеска трговина близу новог царинског рекорда

Две земље требало би да остваре промет од 220 милијарди долара
Руско-кинеска трговина близу новог царинског рекорда© VCG/VCG via Getty Images

Трговински промет између Русије и Кине ове године би требало да достигне 220 милијарди долара, изјавио је у среду вршилац дужности шефа руске Федералне царинске службе Руслан Давидов.

У периоду од јануара до септембра, трговински промет је скочио за 27 одсто или 35 милијарди долара на годишњем нивоу, при чему је Кина дала највећи допринос укупном повећању трговине на руском Далеком истоку, рекао је Давидов.

"Ако се тренутни трендови наставе, заједнички промет би до краја године могао достићи 220 милијарди долара", предвиђа он.

Прошле године је трговина између Москве и Пекинга достигла рекордних 190 милијарди долара, што је повећање од 29 одсто у односу на 2021, пошто су западне санкције због Украјине приморале Русију да преусмери своје трговинске токове на исток.

Федерална царинска служба настоји да поједностави царинске процедуре како би убрзала испоруку робе и олакшала даљи раст трговине, додао је Давидов.

Кина је највећи трговински партнер Русије више од једне деценије, снабдевајући нацију аутомобилима, машинама, електронском робом и другим производима. Русија Кини углавном испоручује сирову нафту и друга фосилна горива.

image