Русија

Песков: Не носимо ружичасте наочаре, извлачимо корист од санкција

Портпарол Кремља је говорио о томе да Кијев нема шанси на бојном пољу, о санкционом притиску Запада на Русију, укидању руске културе у Украјини, плановима Владимира Путина, о неуспешмом лансирању америчке ракете изнад Тихог океана и развоју односа европских земаља са Казахстаном
Песков: Не носимо ружичасте наочаре, извлачимо корист од санкцијаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Кијев треба да разуме да је апсурдно чак и говорити о могућности његове победе на бојном пољу, што пре кијевски режим то схвати, пре ће се отворити могућност за мирно решење, истиче портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Према његовим речима, Русија доследно наставља да спроводи Специјалну војну операцију и сви циљеви морају бити постигнути.

Говорећи о дванаестом пакету санкција које Запад спрема Русији, Песков истиче да се руска привреда се добро прилагодила, земља покушава да извуче корист за себе и на неки начин то и успева.

На Западу имају проблема са "дефицитом идеја", мада још увек проналазе опције, додаје Песков.

"Не носимо ружичасте наочаре. Знамо да ће покушати да повећају притисак санкцијама. Трудимо се да из тога извучемо корист и на неки начин успевамо", појашњава Песков.

У Украјини се наставља психоза кијевског режима, каже портпарол Кремља говорећи о укидању извођења руског балета у тој земљи.

"Кијевски режим показује своју суштину. Од памтивека је познато да је свако игнорисање културе, посебно културе која је нераскидиво повезана са Украјином, апсурдно. Ово што кијевске власти раде је апсурд и глупост", каже он.

Јавност ће благовремено бити обавештена о формату учешћа Русије на самиту Азијско-пацифичкој економској сарадњи, који ће бити одржан у новембру у САД, додаје он.

САД су обавестиле Русију о плановима за лансирање интерконтиненталне ракете изнад Тихог океана, открива Песков и наводи Кремљ није тај који треба да коментарише неуспешно лансирање ракете.

Како је раније објављено, америчка војска је дигла у ваздух интерконтиненталну балистичку ракету "минутеман III" изнад Тихог океана због проблема који су настали током пробног лансирања.

Што се тиче планова руског председника Владимира Путина, он ће на Дан народног јединства традиционално да положи цвеће на споменик Мињину и Пожарском на Црвеном тргу, додаје портпарол Кремља.

Казахстан развија односе са оним државама које одговарају његовим интересима, укључујући и европске, то је апсолутно нормалан процес, истиче Песков, одговарајући на питање како Кремљ гледа на зближавање европских земаља и Казахстана.

Претходно је мађарски председник Виктор Орбан рекао да је Казахстан историјски дом Мађара, а француски председник Емануел Макрон је после посете Казахстану објавио објаву на друштвеним мрежама на казахстанском језику.

"Заиста постоје историјски корени, постоји једна велика група туркијских језика која укључује и Мађарски. Господин Орбан је то имао у виду. Русија са Казахстаном развија односе које цени", појашњава портпарол Кремља.

image