Русија

Кремљ: Русија појачава борбу против страног мешања

Портпарол Дмитриј Песков реаговао је данас и на идеју Турске о стварању алтернативе Савету безбедности УН
Кремљ: Русија појачава борбу против страног мешањаwww.globallookpress.com © Bocharov Denis/news.ru

Мере за сузбијање спољног мешања у послове Руске Федерације биће појачане, одлука је донета након састанка са руским председником Владимиром Путином, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Судећи по томе ко је све учествовао на јучерашњем састанку са руским председником, може само да се претпостави да ће даља дискусија бити о јачању мера за сузбијање тог истог спољног мешања, укључујући спољну манипулацију информацијама", казао је Песков.

Како је истакао, догађаји на аеродрому Махачкала биће анализирани на основу резултата истражних радњи, како би се минимизирала или елиминисала могућност њиховог понављања у будућности.

Руски председник Владимир Путин одржао је јуче састанак са високим званичницима Руске Федерације поводом догађаја на аеродрому у Махачкали, на којем је изјавио да они који стоје иза кризе на Блиском истоку покушавају да сеју мржњу и дестабилизују и поделе руско мултиетничко друштво.

Идеја Турске о стварању алтернативе СБ УН захтева консензус

Коментаришући идеју Турске о стварању алтернативе Савету безбедности Уједињених нација, Песков је рекао да је за такву идеју потребан исти консензус који је постојао и приликом формирања СБ УН.

"Сматрамо да систем УН, упркос великој неефикасности у погледу најважнијих питања, остаје једини и неспорни међународни механизам. Својевремено је настао као производ веома сложених споразума и сложеног међународног консензуса, стога таква иницијатива какву је најавила турска страна захтева, у најмању руку, исти консензус", указао је портпарол Кремља.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је, у позадини напада на болницу у Појасу Газе, прогласио Савет безбедности УН неефикасним, истакавши да је потребна реформа те организације.

image