Русија

Шта стоји иза опозива ратификације Споразума о забрани нуклеарних проба?

Председник Русије Владимир Путин потписао је нацрт закона о опозиву ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба (ЦТБТ), што је изазвало агресивну реакцију Запада. Међутим, како су најавиле руске власти, Москва не планира прва да спроводи нуклеарне пробе
Шта стоји иза опозива ратификације Споразума о забрани нуклеарних проба?© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Русија је званично опозвала ратификацију Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба и тако стала у ред са САД и још осам земаља које не признају тај договор. ЦТБТ је потписало 187 држава, а ратификовало 178 земаља учесница. Вашингтон никада није ратификовао овај договор, као ни Кина и Израел, али је једини након одлуке Москве покренуо кампању да Русија планира нуклеарне пробе.

Како је појаснио руски представник при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов, Москва не намерава да настави нуклеарна тестирања, а главни циљ је да буде равноправна са Вашингтоном.

Руски званичници су безброј пута понављали да Москва неће спроводити нуклеарне пробе све док то не почну да раде САД. Још у марту ове године заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков је приметио да ситуација око ЦТБТ изазива све већу забринутост због акција САД.

Иако се у неким медијима појавила панична информација да је свет на корак од нуклеарног рата, председник комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцкиј рекао је 6. октобра да повлачење ратификације ЦТБТ-а неће утицати на формат самог споразума.

"Уколико се донесе одлука о опозиву договора, то у овом тренутку ни на који начин неће утицати на судбину самог уговора. ЦТБТ никада није ступио на снагу, укључујући чињеницу да није ратификован у бројним земљама, укључујући Сједињене Државе, Кину, Египат, Израел и Иран", рекао је Слуцкиј.

Међутим САД не одговара овај потез Москве јер Русија сада не мора да се обазире на међународни документ који јој је везивао руке. Због тога су Сједињене Државе 18. октобра, када су посланици Државне думе усвојили иницијативу, извршиле подземна тестирања на полигону у Невади, где су претходно тестирали нуклеарно оружје.

Приликом разматрања овог питања у Државној думи, председник Доњег дома парламента Вјачеслав Володин је приметио да је одлука о опозивању ратификације у складу са националним интересима Русије.

"Опозив ратификације је одговор на дела Сједињених Држава, које овај документ нису ратификовале 23 године. Одлука је донета искључиво у интересу наше земље и наших грађана", рекао је Володин.

Истог мишљења се придржава и шеф Комитета за одбрану Државне думе Андреј Картаполов.

"Ако САД тестирају нуклеарно оружје, онда су наше руке сада слободне. Можемо учинити све што је потребно да наше стратешке снаге буду у пуној борбеној готовости", рекао је посланик у интервјуу за радио Мајак.

Шта је ЦТБТ? 

Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба је мултилатерални међународни договор који има за циљ да забрани тестирање нуклеарних ракета и било које друге врсте нуклеарног наоружања у цивилне или војне сврхе. Договор је усвојен на 50. седници Генералне скупштине Уједињених нација 10. септембра 1996. године и отворен за потписивање 24. септембра.

Договор проширује режим ограничене забране нуклеарних тестирања који је успостављен 1963. године Уговором о забрани тестирања у атмосфери, свемиру и под водом. Састоји се од преамбуле, 17 чланова, два анекса и Протокола. У складу са чланом један договора:

- Свака држава потписница се обавезује да неће извршити ниједно тестирање нуклеарног оружја, да ће забранити и спречити сваку нуклеарну експлозију на било ком месту под својом јурисдикцијом или контролом.

- Свака држава потписница се даље обавезује да ће се уздржати од изазивања, подстицања или учешћа на било који начин у спровођењу било којег тестирања нуклеарних ракета или било ког нуклеарног оружја. 

image