Русија

Шојгу: Русија и Кина не стварају војни блок, за разлику од неких агресивних западних земаља

Односи Москве и Пекинга засновани су на поверењу и поштовању, рекао је руски министар одбране на састанку са замеником председника Централног војног савета Кине Џанг Јуксиом
Шојгу: Русија и Кина не стварају војни блок, за разлику од неких агресивних западних земаља© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Односи Русије и Кине су пример стратешке сарадње засноване на поверењу и поштовању, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу на преговорима са замеником председника Централног војног савета Кине Џанг Јуксиом у Москви.

"За разлику од неких агресивних западних земаља, Русија и Кина не стварају војни блок. Наши односи су пример стратешке интеракције засноване на поверењу и поштовању", казао је Шојгу. 

Према његовим речима, сарадња Москве и Пекинга у војној сфери није усмерена против трећих земаља, већ да се искључиво одвија у обостраном интересу.

"Руско-кинески односи у војној области се стабилно развијају у свим правцима. Редовно спроводимо заједничке оперативне и борбене вежбе на копну, у ваздуху и на мору, раме уз раме. Успешно спроводимо борбене тренажне мисије различите сложености. Све те акције нису усмерене против трећих земаља и спроводе се искључиво у нашем обостраном интересу", нагласио је. 

Током преговора, Шојгу је предложио да се "разговара о даљим корацима за повећање билатералне сарадње у сектору одбране, као и да се размене мишљења о питањима на међународном дневном реду".

"Уверен сам да ће данашњи састанак бити још један корак ка продубљивању мултидисциплинарних веза између наших земаља и војних ресора", нагласио је руски министар одбране.

Пре почетка преговора, у згради Центра за управљање националном одбраном Руске Федерације одржана је свечана церемонија дочека кинеске војне делегације уз учешће чете почасне гарде и оркестра. 

image