Русија

Шојгу: Циљ Америке је да Русији нанесе пораз и да угрози Кину

У жељи да задрже глобалну доминацију, САД и њихови савезници озбиљно су нагризли глобалну безбедносну архитектуру, истакао је руски министар одбране
Шојгу: Циљ Америке је да Русији нанесе пораз и да угрози КинуGetty © Handout / Handout

Сукоб у Украјини потврђује да су Вашингтон и његови савезници усредсређени на провоцирање других земаља на војну конфронтацију са Москвом и Пекингом, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку министара одбране земаља чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Њу Делхију. 

Шојгу се током дана састао и са кинеским колегом Ли Шанфуом.

Јасна потврда такве злочиначке политике је сукоб у Украјини, сигуран је руски министар.

"Прави циљ Америке је да нанесе стратешки пораз Русији, да створе претњу Кини и одрже своју монополску позицију у свету", указао је Шојгу.

Америка је зарад тих циљева, према његовим речима, потрошила више од пет милијарди америчких долара на државни преврат на Мајдану 2014. године, који је довео до формирања непријатељског, нацистичког, русофобичног режима на границама Русије, који је жељно журио да реши "руско питање" у Украјини.

"С обзиром да је Кијев одбио да испоштује споразуме из Минска и стварну претњу по становнике Донбаса, одлучили смо да спроведемо Специјалну војну операцију", рекао је Шојгу.

Противљење Запада јачању мултиполарног света се најактивније спроводи у азијско-пацифичком региону, где су САД иницирале урушавање постојећег система регионалне сарадње заснованог на Асоцијацији нација југоисточне Азије (АСЕАН) и где су створиле нове војно-политичке блокове рекао је Шојгу.

Када формирају своје блокове, САД на независне државе врше невиђен притисак, користе отворене уцене, претње, обојене револуције и државне ударе, шире грубе дезинформације, казао је Шојгу.

"Вашингтон се спаја са НАТО савезом, који и у овом региону претендује на доминантну улогу", рекао је и додао да САД промовишу концепт слободног и отвореног индопацифичког региона, који "подразумева изградњу блоковског система међудржавних односа у коме Американци себи присвајају овлашћења да одређују норме и правила понашања".

"Формира се фронт за обуздавање Кине. Такозвани тајвански проблем се намерно заоштрава, територијални спорови у Јужном кинеском и Источном кинеском мору се загревају", нагласио је руски министар, напомињући да је неопходно да се сачува једно од главних достигнућа у Азији - неблоковска и равноправна интеракција.

Поред тога, напоменуо је, постоји позитивно искуство интеракције у оквиру ШОС-а, где се реализују обострано корисни пројекати на билатералној основи.

Запад дуго припремао сукоб у Украјини

Борбени потенцијал и способности готово свих земаља Северноатлантске алијансе искоришћени су против Русије почетком Специјалне војне операције у Украјини, рекао је Шојгу.

"Запад је показао да је благовремено би припремљен за борбу са Руском Федерацијом", указао је руски министар одбране.

"Одмах су уведене огромне санкције Русији, организоване су испоруке оружја Украјини, слали су обавештајне податке, а војни саветници и плаћеници су одмах послати у зону борбених дејстава", приметио је Шојгу и додао да је притом био укључен војни потенцијал и способности готово свих земаља НАТО-а.

Вашингтон и његови савезници озбиљно су нарушили глобалну безбедносну архитектуру у покушају да одрже глобалну доминацију, рекао је руски министар одбране.

"У настојању да задрже глобалну доминацију, САД и њихови савезници озбиљно су нагризли глобалну безбедносну архитектуру. На њихову иницијативу покренут је процес рушења и демонтирања кључних споразума о контроли наоружања и изградњи поверења", рекао је руски министар одбране.

Америка у биолабораторијама у Украјини развија компоненте за биолошко оружје

Војно-биолошки програми које Пентагон спроводи у Украјини имају за циљ развој компоненти биолошког оружја, рекао је руски министар одбране и напоменуо да се активности САД на преношењу најопаснијих истраживања у треће земље настављају.

"На примеру Украјине видимо двоструку сврху ових програма и њихову стварну усмереност на развој компоненти биолошког оружја, што је директно кршење Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја", указао је Шојгу.

Војно-биолошка активност САД је крајње забрињавајућа, рекао је и додао да је Русија у више наврата скретала пажњу светске заједнице на овај проблем и јер је приметила да спровођење војно-биолошких програма Пентагона на националној територији и шире представља озбиљну опасност за друге државе и читаве регионе", рекао је Шојгу.

Део стратегије САД у области биолошке безбедности је, према његовим речима, пренос најопаснијих истраживања у треће земље, далеко од своје територије.

"Сва та активност се наставља, а прати је нејасна реакција неких држава због страха од сукоба са америчким властима", рекао је руски министар одбране и додао да ће руски стручњаци наставити пажљиво да прате планове Вашингтона и деле информације о насталим биолошким претњама.

Киргистан и Таџикистан

Русија подиже борбену готовост у својим базама у Киргистану и Таџикистану свесна да САД и њихови савезници покушавају да обнове своје војно присуство у Централној Азији, изјавио је руски министар одбране.

"САД и њихови савезници, под изговором да помажу у борби против тероризма, покушавају да обнове своје војно присуство у Централној Азији. Сматрамо да су захтеви земљама региона да се војна инфраструктура размести у региону директна претња стабилности у простору земаља чланица ШОС-а", нагласио је Шојгу.

Истовремено, Шојгу је напоменуо да "земље НАТО-а, након резултата свог двадесетогодишњег присуства на тлу Авганистана и накнадног брзог повлачења, сносе највећу одговорност за тамошњу ситуацију". "Они треба да сносе главне финансијске трошкове реконструкције после конфликта", рекао је руски министар одбране.

Западно оружје у рукама терориста

Оружје послато Украјини доспева на "црно тржиште", а потом у руке терористичких организација, што утиче на стабилност Европе и света у целини, поготово ако се узме у обзир муниција са осиромашеним уранијумом коју је Кијеву "донирала" Велика Британија, казао је Шојгу.

Према његовим речима,"снабдевање Кијева оружјем само продужава сукоб, доводи до нових жртава и уништавања инфраструктуре".

"Русији није преостало ништа друго, него да војним средствима отклони претње које долазе са територије Украјине. Наши задаци су јасни и Специјална војна операција (СВО) ће бити спроведена у целини", рекао је Шојгу.

image