Свет

Шангфу и Шојгу: Наступа нова епоха војне сарадње Кине и Русије

Наши односи су пример правог савезништва, а Кина планира да прошири војну сарадњу и са Ираном, Белорусијом и ШОС-ом, каже шеф кинеског Министарства одбране
Шангфу и Шојгу: Наступа нова епоха војне сарадње Кине и Русијеwww.globallookpress.com © Britta Pedersen

Русија и Кина су стратешки партнери, добре комшије и верни пријатељи, одржавају контакте о војним питањима на високом нивоу, спроводе заједничке вежбе на копну, мору и у ваздуху, истакао је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са кинеским колегом Лијем Шанфуом на маргинама 11. Московске међународне конференције о безбедности.

Сарадња Москве и Пекинга се одвија и на билатералној основи, али у оквиру мултилатералних формата попут Шангајске организације за сарадњу.

Лидери ових двеју земаља су у марту ове године, када је Си Ђинпинг посетио Москву, потврдили да су руско-кинеско свеобухватно партнерство и стратешка интеракција достигли највишу тачку развоја у читавој историји билатералних односа, подсетио је Шојгу. "Ми спроводимо договоре наших лидера у пракси", додао је.

Данашњи састанак је трећи сусрет руског и кинеског министра одбране ове године.

Војна сарадња Русије и Кине није усмерена против треће стране, поручио је кинески министар одбране Ли Шангфу. 

"Кинеско-руски односи свеобухватног партнерства и стратешке сарадње улазе у нову епоху и настављају да се постепено развијају", додао је Ли Шангфу. 

У исто време, он је поручио да Пекинг, као и раније, наставља да се залаже за јачање опште усаглашености јавности по питању Украјине, Сирије и Авганистана, те да ће његова земља и у будућности покушавати да помогне у организовању преговора о миру у Украјини. 

Кина се залаже за уклањање свих неспоразума, иако је њихова појава неизбежна, али, како је објаснио високи кинески званичник, битно је да дође до отворене комуникације како би се ти неспоразуми превазишли.

Кина такође планира да прошири војну сарадњу са Белорусијом, Ираном и земљама ШОС-а, као и да појача међународну сарадњу у сфери контроле наоружања. 

Кина традиционално активно учествује на Међународном војно-техничком форуму "Армија", а кинески производи традиционално изазивају велико интересовање специјалиста, истакао је руски министар.

image