Русија

Русија: Конфискација руске имовине имаће лоше последице на Западу

САД и Европа доследно раде на незаконитој заплени руске имовине, истиче портпарол Кремља и додаје да руске власти разрађују узвратне мере које ће донети озбиљне судске и правне трошкове за оне који доносе такве одлуке
Русија: Конфискација руске имовине имаће лоше последице на ЗападуGetty © Photo by Ron Wolfson/Michael Ochs Archives

Русија ће оспорити иницијативе за конфискацију њене имовине у западним земљама, а аутори ће се суочити са значајним судским трошковима, истиче портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Синоћ се сазнало да је Комитет за спољне послове Представничког дома САД подржао предлог закона који председнику даје право да конфискује суверену руску имовину, а државном секретару да их пребацује у корист Украјине и међународних организација.

САД и Европа доследно раде на незаконитој заплени руске имовине, истиче Песков. Међутим, руске власти ће разрадити узвратне мере, које тешко да ће моћи да буду реципрочне, али ће најбоље одговарати интересима Русије, закључио је.

"Ово је противзаконито, ово је супротно свим могућим правилима. Наша земља ће ово оспорити. Биће веома озбиљних судских и правних трошкова за оне који доносе такве одлуке и оне који их користе", каже Песков.

Након почетка Специјалне војне операције у Украјини, западне земље су појачале санкције на Москву, замрзнувши руску имовину вредну стотине милијарди долара. Од тада, САД, Европска унија и одређене западне земље активно раде на стварању законских услова за конфискацију ових средстава.

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је ове акције Запада крађом. Шефица руске Централне банке Елвира Набиулина је заузврат известила да руске власти припремају тужбе за оспоравање замрзавања међународних резерви.

image