Свет

ЕУ без договора о новим санкцијама Русији: Камен спотицања руска имовина у Европи

Брисел жели да свих 27 земаља ЕУ боље надзире руску имовину на својој територији
ЕУ без договора о новим санкцијама Русији: Камен спотицања руска имовина у Европиwww.globallookpress.com © Vlad Karkov/Keystone Press Agency

Чланице Европске уније ни данас нису успеле  да усагласе нови пакет санкција Русији.

Нове економске мере ЕУ требало би да буду на снази поводом 365 дана од почетка Специјалне војне операције у Украјини, рекли су дипломатски извори у Бриселу.

Како преноси Ројтерс, предложени пакет мера требало би да укључи ограничење трговине у вредности већој од десет милијарди евра, укључујући забрану увоза руске гуме у ЕУ.

То би такође укључило и забрану извоза техничке опреме и резервних делова које би Москва могла да користи на бојном пољу из ЕУ у Русију.

Како преноси Ројтерс, позивајући се на неколико дипломатских извора, камен спотицања за постизање новог договора била је тема гуме и обавеза давања података о руској имовини у Европи.

ЕУ покушава да пронађе начин да та средства искористи за помоћ украјинској обнови.

Неке земље су се, међутим, супротставиле најновијем сету санкција, због чега се суочавају са казнама.

"Постоји неколико нерешених питања, укључујући и обавезе чланица уније да дају информације о имовини Русије у Европи", рекао је један од извора из Брисела.

Очекује се да се разговори наставе сутра, преноси Ројтерс.

"Уверени смо да ће споразум брзо бити постигнут", саопштио је један од европских дипломата.

Европска комисија је 15. фебруара представила своје предлоге за нови пакет антируских санкција вредан 11 милијарди евра који ће утицати на електронику, специјална возила, делове мотора, камиона и авиона, робу двоструке намене, грађевински сектор, ретке метале, термичке камере за снимање, производе високе технологије, укључујући компоненте које се могу користити у беспилотним летелицама, ракетама и хеликоптерима.

Поред тога, на списак личних санкција биће уврштено стотинак појединаца и организација, међу којима су политичари, безбедносни званичници, представници медија.

Данас раније, Асошиејтед прес је јавио да је Русија земља која тренутно трпи најстроже санкције на свету, али што смо ближе годишњици специјалне војне операције у Украјини, све је јасније да ни те економске блокаде нису успеле да Кремљ уздрмају онако како су се многи надали.

Такоже, руске банке су се опоравиле од првобитног ударца који су западне санкције задале Москви прошле године и сада су на путу да остваре профите попут оних који су бележени пре почетка кризе у Украјини, преноси Ројтерс.

Упркос санкцијама на руске енергенте и спречавању великих руских банака да учествују у глобалном платном систему, Русија је забележила рекордан суфицит током 2022. године захваљујући управо извозу гаса и нафте.

image
VV inauguration
banner