Русија

Русија: Бугарске власти ће одговарати због отимања руског храма у Софији

Напад на руску цркву и протеривање руског свештеника одатле је део кампање инспирисане споља, а како би уништили руско-бугарске православне везе, истиче руско Министарство спољних послова
Русија: Бугарске власти ће одговарати због отимања руског храма у Софијиwww.globallookpress.com © Alexander Pöschel/imageBROKER.com

Узурпација руског храма у Софији је отворена манифестација непријатељства, кршење моралних принципа и правних норми, као и обавеза Софије према Уговору о пријатељским односима и сарадњи између Руске Федерације и Републике Бугарске из 1992. године, указује руско Министарство спољних послова.

"Бугарске власти ће сносити одговорност за своје незаконите радње", упозорава Москва.

Наиме, 1. новембра је Главни тужилац Бугарске изјавио да су идентификоване околности које наводно омогућавају да се Бугарској призна власништво над Храмом Светог Николаја Чудотворца у Софији, рекла је портпаролка руског министарства Марија Захарова током данашњег брифинга.

Поменути храм и имање које му припада су заправо подворје патријарха Московског и целе Русије, дакле власништво Руске православне цркве на територији Бугарске, наводи Захарова.

Храм је подигнут у периоду од 1907. до 1911. године, као црква Руског царства, зидале су га руске архитекте о трошку руске државе, напомиње Захарова. Бугарска је допустила изградњу цркве на својој територији у знак захвалности за одлучујући допринос Русије ослобађању Бугарске и обнови њене државности, прецизирала је.

Напад на руску цркву је део кампање инспирисане споља, а како би уништили руско-бугарске православне везе. Идеја о присвајању цркве, коју су одмах подржали проамерички бугарски политичари, наишла је на правну препреку – акт који је бугарска страна издала 1997. године руској амбасади, а којим се потврђује власништво над црквом и имањем.

"Као што се често дешава у савременој Бугарској, у извршење политичког процеса умешано је тужилаштво, које је заправо изгубило улогу органа за обезбеђење владавине права и служи интересима владајуће елите. Због тога се, супротно логици и закону, ствара псеудоправни основ за одузимање руског објекта", закључила је Захарова.

image