Русија

Дрон камиказа отпоран на ометање: "Издељије-53" је нова верзија "лансета" за напад у роју

Поред напада у тактичкој дубини, делује да ће главни циљ испитивања "издељија-53" бити истраживање и процена ефикасности напада у јатима, што би могло да доведе и до значајне промене у тактици употребе ове врсте наоружања
Дрон камиказа отпоран на ометање: "Издељије-53" је нова верзија "лансета" за напад у роју© Printscreen Youtube/Lamp of Knowledge

Крајем октобра у појединим руским медијима појавиле су се информације о првој забележеној употреби лутајуће муниције, односно дронова камиказа "издељије-53". Реч је о даљински управљивом беспосадном ваздухоплову који је настао развојем добро познатих дронова из породице "лансет".

Летелица је први пут приказана јавности средином јула 2023. године, током интервјуа са главним дизајнером компаније "ЗАЛА аеро груп" пододељењем предузећа "Калашњиков", Александром Захаровим.

Приликом представљања, наговештени су поједини новитети како у дизајну, тако и у домену оперативних способности дрона, међу којима је свакако најзначајнији режим напада у роју (јату). Иако "издељије-53" и даље није уведен у оперативну употребу у већој мери, поменути извештаји са ратишта указују да се нова варијанта лутајуће муниције већ налази у фази тестирања у реалним борбеним условима.

Овоме у прилог сведочи и растући број напада "лансетима" по украјинским циљевима удаљеним преко 50 километара од линије фронта, што се поклапа са ранијим спекулацијама о могућој новој верзији дрона из поменуте породице, са повећаним дометом. Поред напада у тактичкој дубини, делује да ће главни циљ испитивања "издељија-53" бити истраживање и процена ефикасности напада у јатима, што би могло да доведе и до значајне промене у тактици употребе ове врсте наоружања.

Нови дизајн и начин лансирања

Иако се већина техничко-тактичких каратеристика, оправдано, држи у тајности, на основу промотивног видео снимка може се закључити да нови "дрон камиказа" има четири предња преклапајућа крила, монтирана под углом од 45 степени, за разлику од "Х" конфигурације присутне код осталих "лансета".

Приметно је и одсуство задњих вертикалних и хоризонталних стабилизатора, док је за потисак нагоре и напред задужен репни пропелер. Додатно, летелице су опремљене камером за снимање, мапирање терена и околине, односно откривање циљева на копну, која је смештена на доњој ивици предњег дела трупа.

Једна од кључних разлика у односу на претходне ваздухоплове из породице "лансет" огледа се у начину лансирања дрона. Наиме, док се "лансет 1" и "лансет 3" у ваздушни простор шаљу помоћу једноставног "катапулта", "издељије-53" се лансира употребом комплексније лансирне цеви, која у одређеној мери подсећа на минобацач већег калибра.

Због релативно мале тежине, појединачни лансер се може преносити ручно, али постоји и опција интегрисања четири цеви (2х2) у један контејнер који служи за складиштење, транспорт и лансирање. У том случају се за распоређивање и транспорт лансера, тј. дронова могу користити лака вишенаменска теренска возила, без потребе за додатним склапањем/расклапањем лансирних цеви на бојном пољу.

Приликом лансирања, горепоменута преклапајућа крила се расклапају, а претпоставља се да је управо нова метода лансирања између осталог допринела већем долету новим дроновима.

Напад у ројевима и разорна моћ

Процењује се да је тежина бојеве главе нове варијанте лутајуће муниције између три и пет килограма, што значи да је могућност потпуног уништења теже оклопљених возила, попут тенкова и циљева прекривених заштитном мрежом и даље мала. Међутим, овде на сцену ступа наведени режим напада у ројевима, тј. у јатима.

Дронови "издељије-53" дизајнирани су за лет у групама и оспособљени за међусобну комуникацију и координацију у процесу откривања и "додељивања" циљева на земљи. То значи да када једна летелица у склопу роја открије мету, аутоматски долази до преноса свих неопходних података (о врсти, локацији и удаљености циља) осталим дроновима у оквиру групе, након чега долази до удара по истој.

Такође, поједини извори наводе да су нови дронови опремљени новим аутоматским системом циљања, намењеним за препознавање различитих врста мета и повећање прецизности приликом дејства. Стога се задатак оператера на земљи своди на унос команди и параметара везаних за подручје борбене мисије и врсте циљева по којим треба дејствовати (оклопна возила, артиљеријска оруђа, радарски положаји, системи ПВО).

После уноса података и лансирања, летелице се приближавају означеној области и аутономно одређују по којим метама ће извршити дејство, на основу рангирања према приоритету циљева. Према речима самог конструктора, "издељије-53" је отпоран на средства електронског ометања, захваљујући савременом рачунару оспособљеним за функционисање потпуно независно од других система и платформи на земљи или у ваздуху.

image