Русија

МСП Русије: Подржавамо арапско решење за палестинско-израелски сукоб

Дубоко смо забринути наставком деградације ситуације у зони палестинско-израелског конфликта, те смо спремни на даљу координацију акција са арапским и муслиманским партнерима и другим истомишљеницима
МСП Русије: Подржавамо арапско решење за палестинско-израелски сукоб© Envato.elements.com

Државе чланице Арапске лиге и Организације исламске сарадње усвојиле су резолуцију о палестинско-израелском сукобу, у којој се залажу за прекид ватре, укидање блокаде и пружање помоћи становницима Појаса Газе, истакла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

Резолуција је, подсетимо, усвојена 11. новембра ове године, након састанка у Ријаду, којем је присуствовала и руска делегација, а Москва данас потврђује да се тај став поклапа са принципијелним ставом Русије.

"Русија је дубоко забринута због наставка деградације ситуације у зони палестинско-израелског сукоба. Број жртава ескалације борбених акција у Појасу Газе је без преседана и расте катастрофалним темпом. Ови трагични догађаји већ су однели живот 11.000 Палестинаца, а број рањених процењује се на десетине хиљада. Већина њих су цивили, међу којима има много жена и деце. Као резултат напада израелске авијације у Појасу Газе разрушена је половина стамбених објеката. Више од 1,6 милиона људи било је приморано да напусти свој дом", подсетила је Захарова.

Портпаролка је истакла да је, услед овако катастрофалне ситуације, Москва "у циљу деескалације ситуације, спремна на даљу координацију акција са арапским и муслиманским партнерима, као и другим истомишљеницима". 

На ову тему више пута је, подсетимо, говорио и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, који је у једној од последњих изјава на ту тему истакао да је за Русију важно да чује мишљење арапских држава, пошто се Москва увек ослањала "на мишљење регионалних држава", када се радило о сукобима у другим деловима света. У том контексту истакао је оно што и данас поручују из МСП-а:"Подржаћемо арапско решење за ово јако тешко питање".

image