Русија

Лавров: У контакту смо са Израелом, упозоравамо да не треба да униште Газу

Изгледи да ће доћи до директних преговора о стварању две државе, Израела и Палестине, тренутно су мало вероватни, каже шеф руске дипломатије, док истовремено најављује потенцијално опасну кризу, која би била последица протеривања два милиона људи из Газе
Лавров: У контакту смо са Израелом, упозоравамо да не треба да униште Газуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров данас је у интервјуу за белоруску агенцију БелТа потврдио да је Москва у контакту са Тел Авивом, и да Израелу "шаље сигнале" да је потребно пронаћи мирно решење за конфликт са Палестинцима, а не наставити са "стратегијом спаљивања земље".

Уништавање Газе и протеривање два милиона људи из енклава довешће до катастрофе, која ће трајати много деценија, ако не и векова. Ми осуђујемо тероризам, али се не слажемо ни са произвољном употребом силе која укључује и нападе на цивиле, нагласио је Лавров.

"Ми се категорички не слажемо са тим да је на тероризам дозвољено одговарати кршењем међународног хуманитарног права", подвукао је он. 

Уз то, Лавров упозорава да, уколико Израел настави са стратегијом потпуног уништења Хамаса, онда неће бити могуће избећи и уништавање највећег броја становника Газе.

Стога истиче да је неопходно креирати посебне хуманитарне програме, који ће спасити народ који живи у Гази. Они су без воде, хране, струје. Исто тако, како каже, особље Уједињених нација у Гази мора бити сигурно, они морају имати посебан имунитет. 

Лавров упозорава и да су изгледи да ће доћи до директних преговора о стварању две државе, Израела и Палестине, тренутно маловероватни. 

Услед сукоба на Блиском истоку и конфликта са Украјином, руски министар спољних послова се, такође, осврнуо и на регион централне Азије, за који је рекао да се нада да неће бити искоришћен против Русије и Кине. 

"Мислим да су сви конфликти на простору Евроазије на свој начин опасни, јер сваки од њих може прерасти у већи рат. Посебно, наравно, имам у виду оно што се дешава на Блиском истоку. Тамо постоји неколико горућих тачака: Сирија, Јемен, Либија. Све то се прелива и на афрички континент".

Када су уништили Либију, преко те земље у Европу је дошао велики број илегалних миграната, док су се на југ са француским оружјем упутили милитанти, који су свргли Моамера Гадафија, и који и данас представљају терористичку претњу по велики број афричких земаља, подсећа Лавров.

Последња ескалација сукоба између палестинског Хамаса и Израела почела је 7. октобра након што је палестинска организација покренула операцију против Тел Авива. Израел је оштро одговорио и најавио копнену операцију против Хамаса, која има за циљ потпуно уништење палестинских милитаната. Иако копнена операција још није почела, Израел изводи нападе по Гази. До сада, тамо је погинуло више од 7.000 људи, а више од 18.000 њих је рањено. Међу погинулима има и више од 3.000 деце. 

image