Русија

Лавров за РТ: Забрињавају нас иницијативе којима покушавају да избегну стварање Палестинске државе

Министар спољних послова Кувајта данас је посетио Москву, на позив Сергеја Лаврова, а главна тема разговора била је ситуација на Блиском истоку
Лавров за РТ: Забрињавају нас иницијативе којима покушавају да избегну стварање Палестинске државеwww.globallookpress.com © IMAGO/Russian Foreign Ministry'

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров састао се данас у Москви са министром спољних послова Кувајта Ахмедом Насером Ал Мохамед Ал Ахмед Ал Џабер Ал Сабахом.

Током заједничке конференције за новинаре, на питање РТ каква је, према Москви, будућност Појаса Газе, он је поновио да је "потребно што пре зауставити крвопролиће, решити хуманитарна питања и затим, без одлагања, наставити директне преговоре између Израелаца и Палестинаца, који могу да се заснивају искључиво на већ донетим одлукама СБ УН и претходно постигнутим споразумима између тих страна".

Коментаришући различите иницијативе које предлажу неке земље, као и оне које се појављују у медијима, а које говоре о потенцијалном решењу за палестински народ, Лавров каже да Русију забрињавају ове иницијативе, јер оне имају за циљ неспровођење одлуке о формирању Палестинске државе. 

На питање ТАСС какав је став Русије о израелском плану о евентуалном пресељењу Палестинаца из Газе у Египат и у Канаду, Лавров каже да није чуо да се у том контексту спомињала и Канада, али да га "у последње време не чуди ништа што се тиче Канаде". Данас се појављује много иницијатива, а све оне су усмерене на дискредитацију одлука СБ УН:

"Египат је претходно јавно саопштио да није спреман да прихвати Палестинце на Синајском полуострву. То противречи интересима Египта, али и интересима Палестинаца и региона. Ми се пажљиво односимо према плановима који имају за циљ нестварање Палестинске државе. То би довело до тога да они никад не добити своју државу, а ово до нових излива гнева".

На питање РТ на каквим иницијативама данас Русија ради у оквиру међународних платформи поводом ситуације на Блиском истоку, Лавров објашњава да Москва наставља да предлаже различите иницијативе, а пре све оне које имају за циљ прекид ватре. Такође, како каже, ради се и на ослобађању заробљеника.

Уједно, руски министар подсећа да ће се ускоро одржати и сусрет са представницима арапских држава. Москва посвећује велику пажњу овом догађају, јер се Русија увек ослањала "на мишљење регионалних држава", када се радило о сукобима у другим деловима света, додаје он.

"У том контексту, за нас ће бити јако важно да чујемо став арапског света, за који верујемо да је јединствен. Подржаћемо арапско решење за ово јако тешко питање".

На почетку конференције, Лавров је још рекао да Кувајт и Русија осуђују било какве терористичке операције, али и произвољне нападе на цивиле. Осим што је и тада нагласио да је неопходно да се што пре заустави сукоб и отворе хуманитарни коридори, Лавров је признао да је тешко да би ускоро могло доћи до дијалога између Палестинаца и Израелаца.

Потребно је створити Палестинску државу у границама из 1967. године, и обезбедити њено мирно постојање поред Израела, поновио је руски министар, док је Ал Сабах додао да је став Кувајта по питању палестинско-израелског сукоба "сличан" руском, посебно када се зна да је до сада за четири недеље погинуло 4.000 деце, и укупно око 9.000 људи.

"Међународна заједница мора да ради на прекиду ватре, а Савет безбедности УН да ради свој посао", закључио је Ал Сабах, додајући да је хуманитарна помоћ Кувајта била једна од првих која је доспела у Газу и да помоћ Кувајта неће бити заустављена. 

Нешто раније током дана, Лавров је оценио да ће посета делегације Кувајта бити добра прилика за детаљнији разговор о сарадњи између две државе, што је посебно актуелно, ако се узме у обзир да су у марту ове године Русија и Кувајт прославиле 60 година успостављања дипломатских односа.

Министар Кувајта је ословио Лаврова са "драги пријатељу" и захвалио му на позиву да посети руску престоницу, након чега је подсетио да је његова држава била прва на Арабијском полуострву, која је 1963. успоставила дипломатске односе са Москвом, а затим и додао да Кувајт и Русију "везују јаке историјске везе".

"Надамо се да ћемо данас моћи да размотримо начине путем којих ћемо моћи да још више развијемо нашу сарадњу", поручио је Ал Сабах, додајући да се нада да ће бити простора и за разговор о "великим изазовима у региону".

Бићу захвалан да чујем искрену процену ситуације, прокоментарисао је он.

image