Свет

Русија поручује: Балтик никада неће постати унутрашње море НАТО-а

Затварање Балтичког мора за Руску Федерацију значи да ће оно бити затворено за све земље, упозорио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко
Русија поручује: Балтик никада неће постати унутрашње море НАТО-а© Sean Gallup/Getty Images

НАТО мора да схвати да ће сви покушаји затварања Балтичког мора за Русију имати негативне последице, као и да то море никада неће постати њихово, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.

"Те жеље и снови су апсолутно неосновани. Свако ко покуша да те снове преточи у неке практичне радње мора бити свестан свих негативних последица до којих те одлуке могу да доведу. Надам се да војни стратези НАТО-а веома добро разумеју да би затварање Балтичког мора за Русију значило затварање тог мора за све земље", казао је Грушко новинарима током Евроазијског економског форума.

Летонски председник Едгарс Ринкевич раније је најавио могуће затварање Балтичког мора за све руске бродове.

Према његовим речима, таква одлука би могла бити донета ако истрага открије учешће Москве у штети гасовода "Балтиконектор". 

Истовремено, политичар је додао да овакви разговори још нису вођени, јер је за закључке потребно "сачекати конкретне и јасне резултате истраге".

image