Русија

Лавров за РТ: Израелци спроводе рације на Западној обали, спречавају мировне преговоре

Египат, који је већ глобални играч, игра важну улогу у процесима решавања палестинско-израелског сукоба, поручује шеф руске дипломатије
Лавров за РТ: Израелци спроводе рације на Западној обали, спречавају мировне преговоре© Drew Angerer/Getty Images

Напади израелске војске на Западној обали спречавају стварање услова за мировне преговоре, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за РТ.

"Подсетићу вас на Западну обалу реке Јордан, где нико није формално објавио сукоб. Али и тамо израелска војска врши рације, што никако не ствара услове за почетак мировних преговора, као ни за стварање палестинске државе", казао је Лавров.

Он је напоменуо да Каиро игра важну улогу у процесима решавања палестинско-израелског сукоба. 

"Могућности Египта као државе и глобалног играча протежу се изван Блиског истока и афричког континента", истакао је шеф руске дипломатије.

Претходно је Лавров рекао да је неприхватљиво "куповати безбедност смањењем палестинских територија", напоменувши да је управо то став који Москва покушава да пренесе Израелу. 

Како је нагласио, Русија никада није потцењивала значај безбедности за Израел, али из историјске перспективе, стварање палестинске државе је неизбежно.

image