Русија

Лавров: Досадашњи статус кво у Израелу показао неефикасност, потребне су промене

Министар спољних послова састао се данас са представницима Арапске лиге и коментарисао ескалацију сукоба између званичног Израела и палестинских снага
Лавров: Досадашњи статус кво у Израелу показао неефикасност, потребне су променеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Досадашњи статус кво у зони конфликта у Израелу показао је своју неефикасност, оценио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући, након састанка са представницима Арапске лиге, последњу ескалацију сукоба између Израела и палестинских снага.

Због тога, како каже, потребно је да дође до одређених промена. 

"Није потребно само да дође до што хитнијег престанка борби, већ је потребно посветити посебну пажњу и узроцима због којих палестински проблем није решен већ више година, иако по том питању постоје већ договорена решења у оквиру УН", рекао је Лавров.

"Сигуран сам да Арапска лига и Русија могу да допринесу решењу проблема, и то пре свега заустављању страдања цивила", додао је Лавров, истичући да је Москва спремна да разговара са свима који су искрено заинтересовани да дође до стабилног мира на Блиском истоку и да се створи Палестинска држава, што захтевају и Уједињене нације. 

Министар је подвукао да је стварање Палестинске државе "најсигурнији пут до решења проблема, који избијају у том делу света" и да "палестинска проблематика не може више да се одлаже", те да "одлуке УН-а морају да се спроводе". Ипак, каже и да се никада до сада, након ранијих ескалација, нису предузимали прави напори да се формира Палестинска држава, тј. да се ситуација стабилизује. 

Коментаришући улогу САД у израелско-палестинском конфликту, он додаје да Вашингтон, уместо да тесно сарађује са Арапском лигом, покушава да дијалог о разрешењу кризе измести из оквира који претпостављају стварање Палестинске државе, поштовање одлука Уједињених нација, успостављање контаката између Палестинаца и Израелаца, а све у циљу решавања свакодневних проблема. 

САД, како каже, не желе да воде разговоре на тему формирања Палестинске државе. 

Такође, говорећи о Западу, шеф руске дипломатије додаје и да је очекивано да ће Запад иступити са јавним позивима на мир и да ће осудити напад на Израел. У том контексту он поручује следеће:

"Не можемо да се сложимо са изјавом оних који кажу да безбедност треба постићи искључиво путем борбе против тероризма, јер то подрива одлуку УН о стварању Палестинске државе и у том контексту не могу а да не споменем деструктивну политику САД, које саботирају колективне напоре" да се ситуација стабилизује. "Ми полазимо од тога да треба активно подржати Арапску лигу. Ова структура је у последње време иступила са низом иницијатива" које имају за циљ стабилност на Блиском истоку. "Сматрамо да Арапска лига може да одигра кључну улогу у оздрављењу регионалне ситуације путем акција које би водиле стварању Палестинске државе, која ће постојати поред Израела".

Руски министар је, такође, скренуо пажњу и да се ситуација на северу Израела на граници са Либаном погоршава.

Уједно, искористио је ову прилику да искаже дубоку забринутост због тога што је до сада погинуло више стотина људи, док је велики број њих рањен. "Било какво насиље је неприхватљиво", исто као што је недопустиво да се жена и деца узимају за таоце, закључује Лавров. 

Упитан да прокоментарише то што су и амерички званичници говорили о томе да се америчко оружје, које је послато Кијеву, нашло у зони конфликта, Лавров данас каже да "је то давно позната чињеница", на коју је Русија више пута упозоравала у оквиру СБ УН. 

Говорећи о сарадњи Москве и Арапске лиге, Лавров је нагласио да она траје већ 20 година, јер је меморандум о разумевању потписан 2003. године. 

Генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абу ел Гејт је изјавио да је за последњих 12 година арапски свет био подвргнут догађајима без преседана.

"Нашем региону је потребан процват који ми не видимо", додао је он и истакао да је сада потребно пронаћи хитно решење за ситуацији у Гази.

"Сви смо против тога што пате цивили са ове или оне стране", признао је он, објаснивши да се "у потпуности" слаже с Лавровом да је што пре потребно постићи прекид ватре. 

Такође, Ахмед Абу ел Гејт упозорава да последњи и прошлогодишњи догађаји показују да би палестинска проблематика могла да ескалира и убудуће. Наводи да је за последњих шест месеци гледао како се Палестинци свакодневно муче и убијају.

"Свакога дана су убијали од троје до петоро младих Палестинаца на западним обалама реке Јордан", рекао је и додао да су често организоване и провокације које су се тицале светиња.

"Захтевамо формирање политичких перспектива, које би довеле до разрешења палестинско-израелског конфликта". Осуђујемо насиље, али са обе стране, истакао је он. 

Лидер Арапске лиге поручио је и следеће:

"Све ово је резултат неуспешног спровођења у дело одлука и резолуција УН. Захваљујемо Русији на ставу који заузима. Њен став ценимо. Проблематика Палестине није нова, те се она не сме посматрати као таква. Одбијање да се реализују одлуке УН, блокада Палестине - све то су фактори који се не смеју игнорисати када говоримо о ономе што се дешава данас. Више пута смо упозоравали да екстремистичка политика Израела онемогућава стабилност и безбедност у региону. На ову проблематику се не сме гледати само с једне стране, као што то покушавају да наметну свету. С Лавровом смо се договорили да је најбитније да се сада заустави крвопролиће и да се ситуација стабилизује. Уколико се то не деси ситуација се може погоршати. Не смемо допустити да дође до освете према цивилима Газе, јер ће то довести само до погоршања ситуације".

"Потребно је формирати Палестинску државу у границама из 1967. године, чија ће престоница бити источни Јерусалим", био је јасан Ахмед Абу ел Гејт.

Одговарајући на питање арапске редакције РТ како коментарише последње изјаве израелског министра финансија, који је рекао да Палестинци као народ не постоје, и изјаву министра одбране Израела, који је данас најавио потпуну блокаду Газе, лидер Арапске лиге поручио је следеће:

"Министар финансија Израела је човек крајње екстремистички настројен, то није његова прва таква изјава. Израелци заправо тако и размишљају и ако неко у то сумња може да се упути у Палестину да се у то увери својим очима и види да ли су Палестинци заиста варвари. Што се тиче изјаве министра одбране Израела, то није први пут да се Израел тако понаша. То је већ шести рат око појаса Газе. Видели смо велики број убистава, проливање крви, нападе на зграде на тој територији. Хиљаде Палестинаца остало је без својих домова, јер су они просто разрушени. То није ништа ново за Израел, али ја се надам и чекаћу реакцију западног света. Видели смо да је став многих западних земаља једностран и да се пажња не обраћа на проблеме са којима се суочавају Палестинци. Уколико се став Израела не промени, онда, нажалост, овај рат неће бити последњи, док се не смире".

image