Русија

Москва Вашингтону: Џаба машете санкцијама, не можете сломити Русију

Периоди нормалног дијалога доносили су само корист народима обе земље и интересима глобалне безбедности, наводи се у саопштењу руске амбасаде у САД. Међутим, данашња времена карактерише отворена агресија Вашингтона, који је за циљ прогласио 'стратешки пораз' Русије, штп им неће поћи за руком, додају
Москва Вашингтону: Џаба машете санкцијама, не можете сломити РусијуGetty © Photo by Chip Somodevilla

Намере САД да управљају "целом планетом" наилазе на све већи отпор глобалне већине, стога је време да Вашингтон схвати да узалуд маше санкционом палицом и покушава да сломи Русију, време је да почне да умирује своје амбиције, саопштила је руска амбасада у Вашингтону.

Руске дипломате обратиле су се поводом нове деструктивне одлуке америчке администрације везане за јачање санкционог притиска на Русију и њој пријатељске земље. Наиме, америчке власти су јуче увеле нова ограничења, баш на дан када се навршило 90 година од успостављања дипломатских односа између СССР и САД.

"Једнополарни свет неповратно одлази у прошлост. Америчке тежње да управљају целом планетом изазивају све већи отпор светске већине. Што пре владајући кругови САД умире своје амбиције, одустану од економског и политичког диктата, лакше ће им бити да се интегришу у полицентрични систем међународних односа који се формира", наводи се у саопштењу амбасаде на Телеграму.

САД су отворено агресивне према Русији, али су њихови покушаји да је сломе свеједнако узалудни, додају из амбасаде и подсећају да је у историји сарадње две силе било свега – успона и падова, конфронтације, братства по оружју и трке у наоружању.

"Периоди нормалног дијалога доносили су само корист народима обе земље и интересима глобалне безбедности. Међутим, данашња времена карактерише отворена агресија Вашингтона, који је за циљ прогласио 'стратешки пораз' Русије. Фокус је на исцрпљивању наше привреде, подстицању поделе у нашем друштву и демонизовању Москве на међународној арени", наводи се у саопштењу.

Због свега тога САД упорно покушавају да на Русију усмере "цео арсенал" санкција – ограничења се множе под измишљеним изговорима о потреби да се супротстави руском утицају у разним деловима света, објашњавају у амбасади.

"А заправо се иза свега крију себични циљеви. Конкретно, реч је о жељи администрације да прекроји глобалну енергетску мапу уз помоћ нелегитимних анти-тржишних иницијатива попут 'ограничења цена' руских сировина", наводи се у саопштењу руске амбасаде.

image