Свет

Свуда им се привиђају руски шпијуни: Обавештајци САД тврде да се Русија меша у изборе 100 држава

Стејт департмент упозорава да Русија појачава своју операцију утицаја на изборне процесе 2024. јер је подстакнута успехом који је имала у САД 2020. године
Свуда им се привиђају руски шпијуни: Обавештајци САД тврде да се Русија меша у изборе 100 државаGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Сједињене Државе објавиле су процену америчких обавештајних служби коју су послале у више од сто земаља у којима Москва наводно користи шпијуне, друштвене мреже и руске државне медије не би ли утицала на јавно мњење и нарушила интегритет демократских избора.

"Ово је глобални феномен. Наше информације показују да високи званичници руске владе, укључујући и сам Кремљ, цене овакве врсте операција утицаја и сматрају их делотворним", пише у процени, пренео је Ројтерс.

Високи званичник Стејт департмента рекао је да Русија планира да интензивира своје операције утицаја на изборе у бројним земљама пошто је охрабрена успехом који је имала њена (наводна) кампања у изборима 2020. у САД, али и током пандемије ковида.

"Амерички избори су били окидач за даље руске акције", рекао је званичник за агенцију.

Обавештајна процена је послата преко Стејт департмента у више од 100 америчких амбасада у Северној и Јужној Америци, Европи, Азији и Африци не би ли је потом доставили тамошњим владама које треба да предузму кораке пред изборе 2024. године.

Извештај је најновији потез Вашингтона у борби против напора Москве "да посеје нестабилност" у демократским земљама приказујући изборе као "нефункционалне, а изабране владе као нелегитимне".

Вашингтон "препознаје сопствену рањивост на ову претњу", али су америчке обавештајне агенције откриле да "руски актери шире и појачавају информације како би подривали поверење јавности у изборе".

Све је, по њиховим речима, почело 2020. на америчким председничким изборима када је кандидат и бивши председник САД Доналд Трамп оспоравао победу садашњег лидера Америке Џозефа Бајдена.

"Усклађене руске операције између 2020. и 2022. имале су за циљ да подрију поверење јавности у најмање 11 избора у девет демократија, укључујући Сједињене Државе, а 17 других било је на мети мањих напора", наводи се у извештају, али се не открива ниједна од тих земаља.

Додаје се да у ту сврху Русија користи и отворене и прикривене механизме, укључујући мреже утицаја којима управљају руске шпијунске службе. Руска служба безбедности ФСБ тајно је радила на застрашивању радника на изборима, организовању протеста на дан избора и саботирању гласања у иностранству на изборима у неименованој европској земљи 2020, пренео је Ројтерс.

Иако се и Кина наводи као земља која се мешала у изборе, Русија је ипак издвојена као главни кривац, а државама се сугерише да у сврху смањења руског утицаја користе санкције, размену информација, али и протеривање руских шпијуна.

image