Русија

Русија: Спремни смо да радимо са Финском на решењу ситуације на границама

Званична представница руског Министарства спољних послова је предложила да финска страна пошаље своје граничаре на консултације са руским како би изнели своје претензије и како би се пронашло обострано корисно решење
Русија: Спремни смо да радимо са Финском на решењу ситуације на границама© Tanjug/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Москва је спремна да ради са Хелсинкијем на решавању ситуације са избеглицама на граници, истиче портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова за радио "Спутњик".

Потребно је да финска страна упути своје граничаре да одрже консултације са руским граничарима и изнесу све проблеме или тврдње које им сметају на сто, указује Захарова. Потребно је да се кроз све то прође и да се пронађе обострано прихватљиво решење, или макар да се добије објашњење, јер Русија је спремна на такав рад, што је речено и амбасадору, додаје она.

Финска са руском страном није обавила прелиминарне консултације у вези са затварањем контролних пунктова, само су јавили одлуку о затварању, додаје Захарова на Телеграму.

Покушаји финске стране да пребаци одговорност за ситуацију насталу након што су затворили контролне пунктове указују на то да финске власти неспретно покушавају да нађу изговоре, подстичу русофобична осећања и покушавају да избегну наставак практичне интеракције руских и финских граничних служби, што је раније био саставни део сарадње зарад обезбеђивања ефикасног функционисања заједничке границе, истакла је она.

Амбасадор Финске у Москви Анти Хелантера био је у Министарству спољних послова 20. новембра.

Због одлуке Хелсинкија да затвори контролне пунктове на граници са Русијом, све је више избеглица из трећих земаља на контролним пунктовима. Према речима гувернера Мурманске области Андреја Чибиса, само на контролном пункту Сала у реду стоји око 300 људи.

Финске власти су 18. новембра затвориле четири од осам контролних пунктова на четири месеца, сви "слободни" прелази налазе се у северној Финској, а само на два од њих – Варитиус и Сала – прихватају захтеве за азил. Финска министарка унутрашњих послова Мари Рантанен упозорила је да власти припремају даља ограничења.

Руско Министарство спољних послова изразило је протест због затварања контролног пункта. Како је навело ресор, Хелсинки је ову одлуку донео исхитрено, без консултација са Москвом, и тиме прекршио права и интересе десетина хиљада Руса и Финаца.

Изјаве о заоштравању ситуације са мигрантима и оптуживање Москве да "свесно" организује избегличке токове је, како је оценило руско Министарство, провокација и жеља да се односи између држава додатно заоштре.

image