Свет

Финска одбацила одлуку о затварању границе са Русијом

Не постоји правни основ за даљу припрему одлука са предложеним садржајем, изјавио је заменик канцелара за правду финске владе
Финска одбацила одлуку о затварању границе са Русијом© Tanjug/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Заменик канцелара за правду финске владе Мико Пумалаинен, који је дао правну оцену владиних законских предлога о пооштравању ограничења на граници са Русијом, суспендовао их је, објавио је у уторак највећи лист у земљи "Хелсингин саномат".

"Заменик министра разматрао је представљени нацрт одлуке (о граничним ограничењима), нацрт меморандума и поверљиви меморандум са становишта законитости. На основу докумената, не постоји правни основ за даљу припрему одлука са предложеним садржајем", рекао је Пумалаинен у изјави финским новинама.

Према његовом мишљењу, владин предлог закона о даљем пооштравању кретања на граници са Русијом не пружа довољне гаранције да ће одлука сачувати стварну и ефективну могућност подношења захтева за међународну заштиту гарантовану Уставом, правом ЕУ, Европском конвенцијом о људским правима и другим документима којима се регулишу питања људских права.

Финска влада намерава да потпуно затвори све контролне пунктове на граници са Русијом због неконтролисаног доласка избеглица, а Финска би такође требало да се припреми за узвратне мере Русије, пише овај лист.

Раније је саопштено, да ће због погоршања ситуације са миграцијама и неконтролисаног доласка избеглица пунктови на југоистоку земље од 18. новембра до 18. фебруара 2024. бити затворени. 

Четири од осам контролних пунктова су затворена, преостали отворени контролни пунктови се налазе у северној Финској, а само два - "Вартијус" и "Сала" - прихватају захтеве за азил. 

Фински медији објавили су прошле недеље да Министарство унутрашњих послова Финске припрема предлог закона за потпуно затварање свих контролних пунктова на граници са Русијом. Финска министарка унутрашњих послова Мари Рантанен потврдила је да се припремају даља ограничења.

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков, говорећи о затварању финских пунктова на граници са Руском Федерацијом, рекао је да је за дубоко жаљење русофобични став који су пригрлили лидери суседне земље. 

image