Русија

Москва: Не искључујемо могућност да ће Финска потпуно затворити границу

Уколико дође до затварања границе, Хелсинки ће нанети штету сопственим интересима, оцењује заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко
Москва: Не искључујемо могућност да ће Финска потпуно затворити границуwww.globallookpress.com © IMAGO/Lauri Heino

Москва не искључује могућност да финске власти могу потпуно да затворе границу са Руском Федерацијом, али сматра да ће Хелсинки у том случају да нанесе штету сопственим интересима, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко.

"Тешко ми је да коментаришем нешто што се још није догодило. Али, судећи по начину на који се доносе одлуке у западноевропским престоницама, ниједна опција се не може искључити. Иако би у овом случају таква одлука очигледно била у супротности са националним интересе Финске", казао је Грушко коментаришући извештаје финских медија да се власти спремају да затворе границу са Русијом.

Што се тиче узвратних мера, Грушко је навео да је "Русија отворена земља, стога, када предузима мере одговора, увек их повезује, пре свега, са руским националним интересима".

Директор другог одељења Министарства спољних послова Русије Сергеј Бељајев изјавио је да "Русија сматра да је Финска у потпуности крива за прекид прекограничне сарадње, а основаност планова Финске о изградњи ограде дуж границе са Руском Федерацијом требало би да процене грађани.

Кабинет министара Финске је раније саопштио да је због погоршања ситуације са миграцијама на граници са Русијом одлучио да од 18. новембра до 18. фебруара 2024. године потпуно затвори граничне пунктове на југоистоку земље.

image