Русија

Путин: ОДКБ никад и нигде неће прихватити тероризам; Лукашенко: Прети нам трећи светски рат

Лидер Русије се обратио на састанку Савета за колективну безбедност Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) у Минску
Путин: ОДКБ никад и нигде неће прихватити тероризам; Лукашенко: Прети нам трећи светски рат© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ОДКБ не прихвата тероризам у било ком облику и у било којим деловима света, рекао је председник Русије Владимир Путин у проширеном делу састанка Савета за колективну безбедност Организације Уговора о колективној безбедности  у Минску.

Комитет ОДКБ који је повезан са биолошким оружјем је почео са радом а у његовом фокусу је спречавање опасности везане за примену биолошког оружја, као и обезбеђивање радијационе, хемијске и медицинске сигурности, додао је.

Наставља се операција "Најомњик" (плаћеник) који има за циљ пресецање канала којима се грађани земаља чланица придружују међународним терористичким групама, додао је.

Захваљујући продуктивној интеракцији, брзо су договорена питања везана за привреду, војна предузећа, борбу против екстремизма и сарадњу у другим областима.

"Војнотехничка сарадња између држава ОДКБ се шири, а заједничке активности у оквиру организације доприносе јединству наших држава и народа. Сви ћемо се припремити да 2025.године на адекватан начин прославимо 80. годишњицу Другог светског рата", истакао је Путин.

У току претходне године је било много догађаја за усавршавање борбене спремности и јачању обуке војног кадра земаља чланица, истиче Путин.

Белорусија и остале чланице су током прошле године успешно ојачале узајамну сарадњу на принципима поштовања интереса других и подршке, а практично су примењени кључни задаци организације одговорне за мир и стабилности у евроазијском региону, закључио је Путин.

Лукашенко: Од конфликта на Блиском истоку може се разбуктати нови светски рат

Председник Белорусије Александар Лукашенко такође се обратио окупљенима и поручио да све чланице ОДКБ-а, које су биле присутне на данашњим састанцима, оцењују да тренутна ситуација у свету захтева јачање ОДКБ-а и наставак координације акција, будући да је у свету данас дошло до високог степена конфронтације.

Чланице ОДКБ-а су се сложиле да ће проблема увек бити, али да "уколико желимо да их решимо, онда то треба да урадимо за преговарачким столом". 

Сви ови савремени изазови само још више повезују националне интересе земаља ОДКБ-а, јер, иако свака држава савеза има своју зону одговорности у оквиру организације, "ми схватамо да су савремени изазови и претње глобалног карактера", истакао је белоруски лидер.

Додао је и да су војно-политичка питања од највећег приоритета за организацију.

Под изговором света који се заснива на правилима, Запад, упркос међународном праву, све чешће покушава да преузме контролу над целим светом, рекао је још Лукашенко. У том циљу, како каже, користе се све "прљаве мере: од санкција и уцена до разбуктавања међуетничких конфликата".

Али, додаје, "поента је у нечем другом: већина света не жели да игра по овим правилима, а језик дипломатије је одавно замењен звецкањем оружја. Међународно право функционише само за неколицину одабраних".

Он се осврнуо и на Украјину и рекао да је неконтролисан проток оружја кроз Украјину потенцијална опасност за цео свет, а "посебно сада, када се разбуктава ново жариште на Блиском истоку", од чијих се искри може развити пламен новог светског рата.

"Пожар регионалних сукоба може се у сваком тренутку проширити на друге земље. Није тајна да оружје које се испоручује Кијеву завршава на црном тржишту", додао је он.

Како је рекао, било је речи и о Јужном Кавказу, односно, Јерменији и Азербејџану, а поводом одсуства јерменских представника на данашњем састанку, Лукашенко је поновио да проблеми треба да се решавају за преговарачким столом. 

На констатацију да Белорусију данас многи прекоревају због тога што је на својој територији разместила нуклеарно оружје, Лукашенко каже да Минск није претња ни за кога, али да се на тај начин Белорусија "само учи  дипломатском бонтону оних који су језик силе учинили светским трендом". 

Само присуство моћног оружја гарантује безбедност у региону и даје право гласа на међународној арени, објаснио је он.

Следеће године ОДКБ-ом ће председавати Казахстан.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner