Русија

Путин: Са ОДКБ стварамо заједнички ПВО систем, два дивизиона руских система већ послата у Таџикистан

Председник Русије је на састанку са члановима владе, говорећи о питањима опште безбедности, најавио формирање јединственог и заједничког система ПВО са земљама чланицама ОДКБ
Путин: Са ОДКБ стварамо заједнички ПВО систем, два дивизиона руских система већ послата у Таџикистан© kremlin.ru

Председник Русије Владимир Путин је на састанку са члановима владе покренуо питања опште безбедности и најавио формирање јединственог система противваздухопловне одбране у земљама Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

Уочи сутрашњег састанка у Минску у оквиру ОДКБ, Путин је предложио формирање јединственог и заједничког система ПВО који ће служити свим земаљама ОДКБ.

У том погледу је већ урађено доста, између осталог и са председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном који је до јуче боравио у Москви, рекао је Путин.

"Већ смо испоручили два дивизиона наших система ПВО С-300 у Таџикистан. То је осам лансера", рекао је он и додаје да влада мора да донесе одговарајућу наредбу до краја године, како би се тај рад наставио.

Ситуација у Појасу газе је одавно прешла критичну тачку, казао је Путин и замолио колеге да кажу нешто више о евакуацији  Руса из Појаса Газе и допремању хуманитарне помоћи.

"Мислим да нам се обратило 900 људи са захтевом да буду изведени са подручја сукоба. Од тога је 639 држављана Русије, а још 271 њихов рођак", рекао је он.

Главна тема састанка је развој међународног поморства, чланови владе разматрају низ оперативних питања, износе извештаје с тим у вези, износе резултате рада и предлажу најбоља решења.

На самом почетку састанка, Путин се захвалио свим колегама из владе који су учествовали у припреми посете председника Таџикистана Русији која је, како је рекао, прошла веома добро и донела добре резултате.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner