Русија

Путин у Минску на састанку ОДКБ: Ускоро разговор са Лукашенком

Теме самита биће питања интеракције између чланица ОДКБ, унапређење система колективне безбедности, али и међународни и регионални проблеми

Председник Русије Владимир Путин састао се белоруским лидером Александром Лукашенком, домаћином данашњег самита Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

Председник Белорусије као лидер земље која председава ОДКБ, дочекује колеге из још три земље –  председника Казахстана Касима Жомарта Токајева, председника Киргизије Садира Жапарова и председника Таџикистана Емомалија Рахмона. Јерменски премијер Никол Пашињан неће присуствовати самиту.

Путин је нешто раније допутовао у Минск, где ће данас бити одржан састанак Савета за колективну безбедност ОДКБ.

Теме самита биће питања интеракције између чланица ОДКБ, унапређење система колективне безбедности, али и међународни и регионални проблеми.

У Минску су га дочекали невреме, јак ветар и снег.

Уочи данашњег састанка у Минску, Путин је предложио формирање јединственог и заједничког система ПВО, који ће служити свим земљама ОДКБ.

У том погледу је већ урађено доста, између осталог и са председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном, који је до јуче боравио у Москви, рекао је Путин.

"Већ смо испоручили два дивизиона наших система ПВО С-300 у Таџикистан. То је осам лансера", рекао је он и додао да влада мора да донесе одговарајућу наредбу до краја године, како би се тај рад наставио.

Путин нема одвојене билатералне састанке са лидерима земаља ОДКБ у Минску, али ће свакако бити разговора на маргинама самита, истиче портпарол Кремља Дмитриј Песков.

ОДКБ укључује шест држава, Русију, Јерменију, Белорусију, Казахстан, Киргистан и Таџикистан, а Савет колективне безбедности је највиши орган организације.

Састанку ће присуствовати сви лидери земаља чланица асоцијације, осим премијера Јерменије Никола Пашињана, због чега Кремљ жали у нади да ће Јереван наставити рад у оквиру организације.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner