Русија

Кијев има ресурсе да направи "прљаву бомбу"

Инспекција ИАЕА није контролисала све чиме Украјина располаже, сматра заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков
Кијев има ресурсе да направи "прљаву бомбу"www.globallookpress.com © MFA Russia

Кијевски режим је и даље способан да направи и користи "прљаву бомбу", изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Постоје ресурси да се направи такав уређај, 'прљава бомба', и да се користи као провокација у Украјини", рекао је Рјабков новинарима, преноси ТАСС.

Према речима руског дипломате, Москва је примила к знању резолуцију коју је усвојила Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) у којој се каже да након инспекције три објекта у Украјини нису пронађени докази о стварању "прљаве бомбе".

"Међутим, та три објекта нису све чиме кијевски режим располаже", нагласио је Рјабков и додао: "Ако узмемо у обзир ко спонзорише украјински режим и за шта су ти спонзори способни, као што су показали догађаји у последњих неколико месеци, можда нема разлога да будемо задовољни оним што је ИАЕА прикупила и припремила".

Русија ће разјаснити свој став о овом питању кад буде прикупила више информација, закључио је Рјабков.

Стална мисија Русије при међународним организацијама оценила је резолуцију ИАЕА као "нестручну" и додала да "садржи чињеничне грешке о питањима нуклеарне безбедности".

image
VV inauguration
banner