Русија

Шојгу: Знамо да Кијев прави "прљаву бомбу"

Руски министар одбране поручио да Москва зна да је Украјина спремна да на својој територији постави нуклеарно оружје земаља НАТО-а
Шојгу: Знамо да Кијев прави "прљаву бомбу"www.globallookpress.com © MFA Russia

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је данас, на састанку заједничког одбора војних ресора Русије и Белорусије, да Москва има сазнања о покушајима Кијева да направи "прљаву бомбу" као и спремности да на својој територији постави нуклеарно оружје земаља НАТО-а.

"САД и европске земље пркосно уцењују кијевски режим, посебно око провокације Запорошке нуклеарне електране. Тренутна ситуација највише одговара тим поменутим земљама", рекао је Шојгу.

Угрожени савезници Русије, пре свега Белорусија

Руски министар одбране је нагласио да нагомилавање НАТО снага на истоку угрожава савезнике Руске Федерације, пре свега Белорусију.

"На удару ће бити и наши савезници, пре свега, братска Република Белорусија", прецизирао је Шојгу.

У контексту нагомилавања НАТО снага, Шојгу је додао да је приоритетан задатак обезбеђивање безбедности уније Русије и Белорусије.

"Република Белорусија је била и остала наш најближи сусед, лојалан савезник и поуздан партнер. Ово је посебно важно данас, када тензије убрзано расту у свету, када се разарају темељи стратешке стабилности и опада улога међународних институција, а сукоб Запада и Русије се заоштрава", нагласио је руски министар.

Према његовим речима, тренутно се највише пажње посвећује обуци трупа и унапређењу њихових борбених способности.

"Редовно спроводимо заједничке оперативне и борбене обуке, укључујући и оне у оквиру међународних организација ОДКБ, ЗНД и ШОС. Усвојена је заједничка војна доктрина, у току је заједничко војно планирање, функционисање регионалне групације трупа, као и јединствен систем ПВО", прецизирао је Шојгу.

Такође, у складу са одлуком председника Владимира Путина и Александра Лукашенка, од 22. октобра на територији Белорусије одржава се борбена координација формација и војних јединица регионалне групе.

НАТО ствара систем колективне одбране у близини руских граница

"Алијанса намерава да пређе са 'обуздавања Русије путем сталног присуства' на стварање целовитог система колективне одбране на источном крилу, у близини наших граница", рекао је руски министар.

Шојгу је подсетио да је крајем јуна, на самиту у Мадриду, НАТО усвојио нови стратешки концепт за блок, где је Москва названа "главним извором безбедносних претњи".

Напоменуо је да је у источној и централној Европи, као и у балтичким државама, Алијанса распоредила оружане формације земаља из других региона. Осим тога, нове мултинационалне батаљонске тактичке групе стварају се у Бугарској, Румунији и Словачкој.

Због ових акција, број припадника НАТО групација је од фебруара 2022. порастао два и по пута и сада броји више од 30.000 људи. Истовремено, снаге Алијансе у региону могу додатно да се увећају у блиској будућности.

Главни циљ уништење економије 

Према речима Шојгуа, САД и њихови савезници циљано раде против Москве.

"Главни циљ деструктивних напора колективног Запада, наравно, јесте Русија: уништење економије, војног потенцијала, лишавање могућности да води самосталну спољну политику", објаснио је Шојгу.

Он је напоменуо да "садашња ситуација највише одговара САД и да Вашингтон настоји да искористи светске проблеме како би одржао глобално лидерство и максимално ослабио друге земље, укључујући и своје савезнике у Европи".

image
VV inauguration
banner