Русија

ОДКБ: Забринути смо због ескалације тензија у свету, јачамо своје колективне снаге

Једна од кључних сфера рада наше организације јесте јачање одбрамбених способности држава чланица, те стога нећемо дозволити провокације у зони наше одговорности, наводи се у данас објављеној Декларацији ОДКБ-а
ОДКБ: Забринути смо због ескалације тензија у свету, јачамо своје колективне снагеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

"Изражавамо забринутост због наставка ескалације тензија у свету и деградације темеља међународне безбедности, која се манифестује кроз гажење уговора и споразума о контроли наоружања", као и оних докумената који се тичу разоружања и непролиферације оружја, наводи се у Декларацији ОДКБ-а усвојеној 23. новембра у Минску, а која је објављена данас на званичном сајту организације.

Чланице ОДКБ-а истичу да се залажу за међународне односе, који се заснивају на међународном праву и поштовању принципа Уједињених нација и потврђују да ће се уздржавати од примене силе или претње силом у односима са другим земљама, јер се ОДКБ залаже за мирно решавање проблема. 

Такође, чланице ОДКБ поручују да желе да дође до стварања једног "праведног мултиполарног поретка који ће одговарати интересима свих чланова међународне заједнице, без изузетка".

"Залажемо се за једнаку безбедност за све и очување глобалне и регионалне стабилности. Изражавамо забринутост поводом повратка менталитета блоковске конфронтације у међународним односима", али и због "повећања ризика од директног сукоба држава које поседују нуклеарно оружје".

Чланице савета поручују да полазе од тога да у нуклеарном рату не може бити победника, и до њега стога никада не би требало да дође.

"Истичемо да је важно да свемир остане зона која ће се користити у мирне сврхе, у интересу будућих генерација. Залажемо се за развој практичне сарадње у сфери биолошке безбедности и јачање сарадње у области информационе безбедности. Одлучно осуђујемо тероризам у свим облицима. Изражавамо забринутост због покушаја политизације међународног правосуђа", поручују још чланице савеза.

Организација, такође, упозорава да ће учинити све како би спречила било какве покушаје дестабилизације ситуације у зони држава чланица. Поручује се и да ће ОДКБ "наставити да продубљује интеракцију између држава чланица у циљу супротстављања заједничким изазовима и претњама", као и да организација "придаје велики значај развоју сарадње са ШОС-ом и Заједницом независних држава".

"Не прихватамо провокативне акције у близини граница држава чланица ОДКБ које могу довести до опасних инцидената и изазвати повећање војно-политичке напетости", истичу из организације.

"Посебну пажњу наставићемо да поклањамо унапређењу састава и структуре трупа (колективних снага) ОДКБ, унапређењу система њихове оперативне и борбене обуке, али и питањима управљања, логистике и опремања савременим врстама наоружања, војном и специјалном техником, као и питањима војно-економске и војно-техничке сарадње у оквиру Организације", наводи се у Декларацији.

image