Русија

У Русији предлажу забрану давања женских имена дечацима и обрнуто

Како је објаснио аутор предлога закона, реч је искључиво о оним именима која дефинитивно одговарају само мушком или женском полу
У Русији предлажу забрану давања женских имена дечацима и обрнутоGetty © Getty Images Entertainment

Државна дума је израдила закон којим се забрањује регистрација деце под именима која не одговарају њиховом полу. Аутор иницијативе била је први заменик председника Комитета Државне думе за породицу, жене и децу Татјана Бутскаја.

"Тренутно су све чешћи случајеви да родитељи деци дају имена која не одговарају њиховом полу. Тако су, на пример, при рођењу једне девојчице родитељи детету дали име Михаил", наводи се у образложењу закона, пише "Политика".

За сада, приликом државне регистрације рођења, забрањено је бележити име детета, које се састоји од алфанумеричких ознака, бројева, знакова, са изузетком цртице. Осим тога, није дозвољена употреба опсцености, чинова, положаја и титула.

Матична служба тренутно нема право да одбије регистрацију имена детета ако родитељи "намерно називају дечаке женским именима, а девојчице мушким", напомиње Татјана Бутскаја.

Како је објаснио аутор предлога закона, реч је искључиво о оним именима која дефинитивно одговарају мушком или женском полу. Дакле, то се не односи на имена која су погодна и за дечаке и за девојчице. Поред тога, не постоји циљ да се девојчицама забрани давање имена као што су Миша, Павла, Петра, Ивана, Романа.

Многа од ових имена су, на пример, уобичајена за девојчице у источноевропским земљама, али би се у теорији могла повезати са мушким именима.

image