Русија

Наришкин: Украјина би могла да постане други Вијетнам и Авганистан

Следеће године очекујемо још већи притисак на Русију, али и поделе у ЕУ и САД по питању не само даље подршке Украјине, већ и ЛГБТ агенде и другим темама, каже директор руске Спољне обавештајне службе
Наришкин: Украјина би могла да постане други Вијетнам и Авганистан© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Схватајући да не могу да победе Русију на бојном пољу у Украјини, Запад ће се трудити да максимално продужи сукоб и да га претвори у "други Авганистан", надајући се да ће доћи до постепеног исцрпљивања наших снага, пише директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин у ауторском чланку за часопис "Обавештајац". 

Запад ће на томе радити "уз помоћ скупа економских и војно-дипломатских мера, укључујући и санкциони притисак који нарушава норме међународног права и непрестану испоруку оружја и војне технике Кијеву", објашњава он.

"На крају, САД ризикују да себи приреде 'други Вијетнам', са којим ће посла имати свака нова америчка администрација све док на власт у Вашингтону не дође човек са бар мало здраве памети, који ће имати довољно смелости и одлучности да ућутка то 'ждрело".

Све што више сукоб буде трајао, он ће постајати све више налик на "црну рупу", која ће гутати и материјалне и људске ресурсе. Даља подршка Кијеву у једној таквој ситуацији врло вероватно ће убрзати пад међународног ауторитета Запада, што је посебно вероватно ако се узме у обзир да украјинска тематика већ постаје токсична за западно друштво, објаснио је Наришкин. 

Стога, закључује он, следеће године може се очекивати још већа подела у друштву и у ЕУ и у САД по питању даље војне подршке Кијеву, али и неким другим стварима. Нема сумње ни да ће САД и њихови савезници 2024. појачати притисак на Русију на међународним платформама, пре свега у оквиру Уједињених нација, додаје он.

"Следеће године ћемо вероватно видети повећање друштвеног и политичког нејединства у САД и Европи везано за низ тема, од подршке Украјини до промовисања ЛГБТ агенде".

Један од весника овакве тенденција била је Словачка, наводи даље он, у којој је, подсећа, на последњим парламентарним изборима победила национално оријентисана партија на челу са Робертом Фицом, упркос јаком притиску Запада.

"Верујем да ће се 2024. године већина изборних кампањи на Западу – од избора за Европски парламент до председничких избора у Сједињеним Државама – одвијати у атмосфери жестоке конфронтације између глобалиста, с једне стране, и присталица реалистичног приступа спољној политици и оних који се залажу за традиционалне вредности у цивилном сектору, с друге стране".

image