Русија

Путин: Дан Хероја отаџбине будућим генерацијама служи као пример патриотизма

Велики труд хероја је неодвојиви део наше историје и најсветлији пример патриотизма и тога шта значе љубав према родној земљи, као и одговорност за њену будућност, указао је председник Русије

Председник Русије Владимир Путин честитао је данас празник Хероја отаџбине. 

У свом видео обраћању упућеном окупљенима на Сверуском војно-патриотском скупу младих армејаца, Путин је подсетио да је овај "празник настао у част изузетних грађана наше земље, који су извршили ратне и радне подвиге у име отаџбине".

"Они су испољили посебну храброст, самопожртвовање и снагу духа и били су награђени Златним звездама, Орденом славе и Орденом Светог Георгија". 

Њихов велики труд је "неодвојиви део наше историје" и "најсветлији пример патриотизма и тога шта значе љубав према родној земљи, као и одговорност за њену будућност", указао је Путин.

"Њихов живот је поуздан оријентир за вас, млађе генерације Русије. Он помаже да упоредите исправност својих помисли и поступака, јача жељу да постанете најбољи у образовању, спорту, да служимо свом народу, да се трудимо за њега, да бранимо своју родну земљу, не осврћући се на славу и признања. Тако се понашају прави хероји", рекао је руски лидер.

Празник Хероја отаџбине слави се 9. децембра, а успостављен је 2007. године на дан када је Катарина Велика 1769. године увела у праксу доделе Ордена Светог Георгија, највећу војну награду Русије.

Овај орден раније је додељиван истакнутим појединцима у борби за руску земљу, а један од носиоца сва четири степена Ордена Светог Георгија био је и Михаил Кутузов, чувени фелдмаршал, који је почетком 19. века спасио земљу од Наполеонове инвазије. 

Данас звање Хероја Русије носи осам припадника Државне думе Русије. 

image