Свет

Дипломатски неуспех Велике Британије: МБС отказао пут у Лондон како би дочекао Путина

Саудијски принц требало је да посети Лондон неколико дана пре доласка Путина у Ријад
Дипломатски неуспех Велике Британије: МБС отказао пут у Лондон како би дочекао Путина© Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Саудијска Арабија одустала од планова да Мухамед бин Салман посети Лондон, свега неколико дана пре него што је принц угостио руског председника Владимира Путина у Ријаду, преноси "Фајненшел тајмс" позивајући се на британске званичнике.

Лондон и Ријад већ месецима преговарају о евентуалној посети престолонаследника, познатог и као МБС. Британски званичници рекли су да су две стране разматрале 3. децембар као могући датуму, али су планови нагло одложени прошле недеље.

Уместо одласка у Лондон, МБС је угостио Путина који је био на једнодневној турнеји по Блиском истоку, првој од почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Поједини британски званичници оценили су да је одлагање посете знак "презира". Посланик конзервативаца Роберт Кортс рекао је да је одлагање посете "забрињавајуће јер указује на дипломатски неуспех Велике Британије пред координисаном дипломатском офанзивом Путина".

"Велика Британија треба хитно да преиспита ресурсе и стратегију иза своје спољне и одбрамбене политике како би спречила клизање држава ка нашим стратешким конкурентима", додао је он.

Амбасадор Саудијске Арабије у Великој Британији, принц Халид бин Бандар, међутим, негирао је било какву везу између отказане посете и путовања руског председника.

Свако ко зна какви су односи Уједињеног Краљевства и Саудијске Арабије знаће да је прича о омаловажавању "бесмислица". "Наши односи су јаки као и до сада и сви они који желе другачије да тумаче ствари грдно греше", додао је Бин Бандар.

image