Русија

Односи Русије и Кине најбољи у историји: Готово у потпуности смо се избавили од валута трећих земаља

Премијер Русије Михаил Мишустин данас и сутра борави у Кини, у којој ће разговарати и са председником Кине Си Ђинпингом
Односи Русије и Кине најбољи у историји: Готово у потпуности смо се избавили од валута трећих земаља© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Стратешки односи Русије и Кине данас су на највишем нивоу у историји, и они настављају да се "динамично развијају" у чему значајну улогу имају редовни састанци наших делегација, рекао је данас премијер Русије Михаил Мишустин у уводном обраћању на састанку са кинеским колегама.

Мишустин је потврдио да владе Русије и Кине спроводе споразуме које су потписали председник Русије Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг. Истакао је да се ради на даљем развоју трговинско-економске сарадње и потврдио да су се две државе у међусобним обрачунима готово у потпуности "избавиле" од валута трећих земаља. 

"Главно је да наше трговинско-економске односе и инвестициону сарадњу подигнемо на још виши ниво и да обезбедимо нов квалитет заједничког трговинског промета путем диверсификације његове структуре", истакао је он.

"Настављамо да повећавамо и удео националних валута у међусобним обрачунима", потврдио је руски премијер.

Ако је њихов удео у 2020. години износио око 20 одсто, данас, односно, ове године, успели смо "да се фактички у потпуности избавимо од валута трећих земаља у заједничким обрачунима (Кине и Русије)", поручио је Мишустин. 

Јачамо и бизнис контакте, додао је, подсетивши да је у Шангају био одржан заједнички кинеско-руски форум са великим бројем учесника.

"Заједно стварамо погодне услове за рад руских и кинеских компанија на нашим тржиштима", закључио је Мишустин, који је искористио ову прилику да кинеским колегама пренесе и поздраве председника Русије.

Премијер Кине је приметио да сарадња Москве и Пекинга наставља да јача и добија све већи значај услед глобалне турбулентне ситуације.

Он је подсетио да се у последњих неколико месеци више пута састао са Мишустином што "сведочи о високом нивоу кинеско-руских односа и блиској сарадњи две земље".

Руски премијер борави у радној посети Кини 19-20. децембра. У Пекингу је планирано одржавање 28. редовног састанка шефова Влада Русије и Кине. Поред састанка са премијером Државног савета Кине, Мишустин ће се састати и са председником Си Ђинпингом.

Планирано је и потписивање низа руско-кинеских докумената.

image