Свет

Амбасадор САД у Кини: Нема оптимизма у будућим односима Вашингтона и Пекинга

Упркос тренутним околностима, Бернс је позвао на смањење тензије, али и истакао да би само лудак желео сукоб Америке и Кине
Амбасадор САД у Кини: Нема оптимизма у будућим односима Вашингтона и ПекингаGetty © Photo by Mark Schiefelbein - Pool/Getty Images

Амбасадор САД у Кини Николас Бернс сматра да се односи Вашингтона и Пекинга неће ускоро побољшати, рекао је амбасадор САД у Кини Николас Бернс.

"Не бих рекао да има места оптимизму у погледу будућности америчко-кинеских односа. Видећемо како ће се ствари развијати", изјавио је Бернс на Брукингс институту, пренео је "Политико".

Опаска је дошла  тачно месец дана након сусрета лидера двеју земаља Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга у Сан Франциску који није допринео стабилизацији напетог односа САД и Кине већ је допринео продубљивању неповерења.

Бернс је поменути састанак у Калифорнији окарактерисао као "продуктиван", пошто су, по његовим речима, обе државе до сада испуњавале обавезе.

"Пажљив сам у вези с овим, можда реалан, или пак пун наде, али нада је другачија од оптимизма", рекао је амбасадор САД у Кини.

Бернс се осврнуо и на то што кинеска обалска стража у Јужном кинеском мору све чешће "узнемирава" филипинска пловила која се наводно налазе у Манилиним територијалним водама.

Ипак, позвао је на смањење тензије у односима САД, Кине и других субјеката у региону.

"Народ Кине није наш непријатељ. Желимо да живимо у миру с Кином. Ниједна особа при здравој памети не би требало да жели да се ова веза заврши у сукобу или рату", закључио је амбасадор САД у Кини Николас Бернс.

image