Свет

МСП Кине: Надамо се јачању сарадње са Русијом

У сусрет одласка руског премијера у Кину, кинеска страна поручује да се нада да ће ова посета допринети још већем јачању сарадње, док руски медији пишу да ће главна тема разговора бити трговинско-економска сарадња
МСП Кине: Надамо се јачању сарадње са Русијомwww.globallookpress.com © Yue Yuewei

Кина се нада да ће доћи до још већег продубљивања сарадње са Русијом услед предстојеће посете руског премијера Михаила Мишустина Народној Републици Кини, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова. 

Мишустин ће Кину посетити 19. и 20. децембра и састати се са председником те земље Си Ђинпингом, али и премијером Државног савета Кине Ли Цјаном. Главна тема разговора биће трговинско-економска сарадња и јачање стратешке сарадње, пишу "РИА Новости". 

"Надамо се продубљивању сарадње између две стране, ширењу хуманитарне и регионалне размене и даљем продубљивању свеобухватног партнерства и стратешке сарадње између Кине и Русије у новој ери путем овог редовног састанка премијера", поручује МСП Кине и додаје да Москва и Пекинг, под руководством председника Владимира Путина и Си Ђинпинга, данас одржавају здраве односе и успешно обезбеђују раст сарадње.

У међувремену, руски министар финансија Антон Силуанов данас је у оквиру деветог Финансијског дијалога Русије и Кине у Пекингу изјавио да је потребно радити на развоју сарадње у сфери финансија у оквиру БРИКС-а, додајући да Москва види да је могуће створити независан систем поравнања, због чега ће на данашњим састанцима бити размотрен низ питања који се тичу ове проблематике. 

Како је објаснио, пораст трговине Москве и Пекинга могао је бити постигнут искључиво захваљујући томе што се ради о двема стабилним економијама, без обзира на тренутне изазове и турбуленције са којима се суочавају и поделе у светској економији.  

image