Русија

Герасимов: Запад подржава сукоб на Балкану, ствара ново жариште

Војно-политичка ситуација у свету доживљава велике промене, формира се нови мултиполарни свет, хегемонија САД и њених савезника постаје прошлост, истиче начелник Генералштаба Русије
Герасимов: Запад подржава сукоб на Балкану, ствара ново жариштеGetty © Georg Hilgemann-Pool

Запад настоји да створи нова жаришта и подржи сукобе на Балкану, упозорава начелник Генералштаба Валериј Герасимов на брифингу за стране војне аташее о резултатима активности Министарства одбране Русије у 2023. години.

У том смислу је угрожено и Придњестровље и Закавказје, Централна Азија и Авганистан, додаје Герасимов.

Европски континент је постао арена конфронтације Запада и Руске Федерације у политичком и економском плану, тврди он.

"Убрзана интеграција Шведске и Финске у Алијансу, повећање војног присуства НАТО трупа у источној Европи, регионима Балтика и Црног мора, као и на Арктику, негативно утичу на ситуацију у Европи и остављају могућност за појачану конфронтацију", појашњава.

Притом Савезничке снаге НАТО-а и даље спроводе интензивне активности оперативне и борбене обуке, додаје.

"Сваке године се у близини западних граница Русије одржава око 40 великих војних вежби, чији су сценарији засновани на оружаном обрачуну са нашом земљом. У њих се све више укључују државе које нису чланице Aлијансе", објашњава.

Како је оценио, војно-политичка ситуација доживљава велике промене, формира се нови мултиполарни свет, хегемонија САД и њених савезника постаје прошлост.

Зато Вашингтон по сваку цену настоји да сачува структуру светског поретка за Западом у центру, да обезбеди глобалну доминацију и могућност да диктира услове другим државама, потискујући њихове легитимне интересе у сфери безбедности, додаје.

"САД и њихови савезници систематски уништавају норме међународног права, подривајући улогу УН као кључне институције која хармонизује међудржавне односе. Смишљене акције Вашингтона уништиле су све основне споразуме који су чинили основу система контроле наоружања", додаје Герасимов.

Међутим, насупрот покушајима Запада да изолује Русију у међународној арени, Министарство одбране Русије наставило је да повећава темпо интеракције са страним војним ресорима у оквиру војне и војно-техничке сарадње – ове године је реализовано више од 600 значајних догађаја, додаје.

"Посебна пажња посвећена је учвршћивању поузданих и обострано корисних билатералних односа са пријатељским државама из Азијско-пацифичког региона, Африке, Блиског истока и Латинске Америке. Наставља се курс ка развоју свеобухватног стратешког партнерства са Кином и Индијом", истиче Герасимов.

image
VV inauguration
banner