Свет

Бивши пуковник НАТО-а: Украјина дневно губи око 800 војника

Број који наводи Ралф Тиле већи од оног који је у уторак навео руски министар одбране Сергеј Шојгу, од око 600 убијених или рањених украјинских војника дневно
Бивши пуковник НАТО-а: Украјина дневно губи око 800 војникаGetty © Hesther Ng

Оружане снаге Кијева су значајно потрошене због стратегије исцрпљивања коју примењује Русија, изјавио је бивши пуковник немачког ваздухопловства.

Украјина трпи губитке од 800 убијених или рањених војника дневно у сукобу са Русијом, тврди пензионисани пуковник немачког ваздухопловства и истакнути војни аналитичар Ралф Тиле, позивајући се на своје изворе.

Како тврди Тиле, у тексту који је написао за магазин "Фокус", то значи да Кијев треба да регрутује више од 20.000 војника месечно како би заменио мртве и рањене.

Украјини је потребно и додатно особље да би могла да ротира трупе на линији фронта, како би се исцрпљени војници опоравили, а јединице попуниле своје материјалне залихе.

Тиле је, између осталог, служио у персоналном штабу НАТО врховног команданта за Европу. У својој богатој 40-годишњој каријери обављао је кључне националне и међународне војне функције у немачким оружаним снагама и у НАТО-у.

Западни системи нису чудесно оружје и брзо се троше

Према овом аналитичару, који сада ради за организацију "Јуродифенс" (Немачка) и тинк тенк "Стратбирд конзалтинг", за Украјину је њена "високо мотивисана одбрана" и контраофанзива постала "ствар прошлости", коју је Кијев платио "високом ценом".

Људство и опрема Кијева су "у значајној мери истрошени", додао је немачки аналитичар. "Западни системи наоружања нису чудесно оружје и брзо се троше."

Погоршање ситуације на бојном пољу и све мања подршка Запада Кијеву "једу морал2 кијевских трупа, које ће "морати да штеде муницију и да трпе огромне губитке на фронту без одмора, што је бесмислено", нагласио је Тиле.

"Супериорност Русије у сукобу са Украјином постаје све очигледнија", признаје аналитичар. Руска "стратегија исцрпљивања" је ефикасна у сваком погледу: у погледу људства, војних материјала, муниције и морала.

Број који наводи Тиле, од око 800 изгубљених украјинских војника дневно, већи је од оног који је у уторак навео руски министар одбране Сергеј Шојгу, на састанку Одбора Министарства одбране.

Према његовим проценама, око 400.000 украјинских војника је убијено или рањено од почетка конфликта у Украјини у фебруару 2022. године. Према руским подацима, дневни губици Кијева износе око 600 војника.

Руски председник Владимир Путин, који је председавао састанком, истакао је да "можемо рећи да наше трупе имају иницијативу": "У суштини, ми радимо оно што сматрамо да је потребно. Тамо где наши команданти мисле да је најбоља активна одбрана, они је примењују. Тамо где је то могуће, ми побољшавамо своје позиције", објаснио је Путин.

 

image