Русија

Словачки премијер: Русија није на коленима, већ ће диктирати услове преговора са Кијевом

Русија неће напустити Крим, Доњецк и Луганск, стога позивам ЕУ да престане да шаље оружје Украјини, јер та стратегија не функционише, поручује Роберт Фицо
Словачки премијер: Русија није на коленима, већ ће диктирати услове преговора са Кијевом© AP Photo/Omar Havana

Русија ће од сада диктирати услове у преговорима са Украјином, изјавио је словачки премијер Роберт Фицо.

"Превладавало је уверење да ако Украјинцима дате оружје и новац, Русија ће бити на коленима, биће немоћни и уништени. Међутим, та стратегија није успела. Русија није на коленима и она је та која ће одређивати како ће се одвијати преговори", казао је Фицо у интервјуу за "ИнфоВојну".

Фицо је нагласио да Русија неће напустити Крим, Доњецк и Луганск и позвао ЕУ да престане да шаље оружје Украјини јер та стратегија не функционише. 

Према његовим речима, то само доводи до тога да Запад намерава да се бори до последњег Украјинца и сматра да сукоб треба да ослаби Русију, иако је очигледно да то није тако.

"Убрзо након почетка сукоба, постојале су две шансе за постизање мира, али су 'прво један државник, а потом и други авантуристи са Запада' спречили Украјинце да потпишу мир са Русима", закључио је Фицо.

Раније је шеф комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки изјавио да је очигледно да кијевски режим тражи пут за бекство, да је Русија спремна за преговоре, али само уколико се узме у обзир нова реалност на терену.

image