Русија

Путин: Новим ратним бродовима и нуклеарним подморницама повећавамо моћ на мору

Русија ће дефинитивно реализовати све планове за изградњу ратних бродова, истиче руски председник
Путин: Новим ратним бродовима и нуклеарним подморницама повећавамо моћ на мору© kremlin.ru/Фото: Сергей Карпухин, ТАСС

Русија, у складу са Поморском доктрином, наставља серијску производњу и планирану испоруку модерних бродова морнарици, поручио је председник Русије Владимир Путин из Санкт Петербурга.

Председник Русије је дао дозволу за подизање поморске заставе на фрегати "Адмирал Головко", малом ракетном броду "Наро-Фоминск" и миноловцу "Лев Чернавин" који ускоро улазе у службу Балтичке флоте да штите западне границе Русије.

Церемонију подизања застава на најновијим руским ратним бродовима у Северном бродоградилишту пратио је и руски министар одбране Сергеј Шојгу.

"Увођење најновијих бродова у флоту је још један доказ да је наша бродоградња у успону и да сада улази у ритмичну, масовну производњу ратних бродова разних класа. Ово је најважнији, темељни корак у оживљавању и развоју наше бродоградње", наглашава Путин.

Још десетине противминских бродова "Лев Чернавин" биће направљено, наводи Путин истичући да су ови бродови учешћем у Специјалној војној операцији заслужили борбену славу.

"На руским обалама се налазе различити бродови. Међу њима је пет фрегата, осам корвета, 13 малих ракетних бродова и још више од 50 других бродова", наводи руски председник.

У Северодвинску на бродоградилишту "Севмаш" се у наредне три године планира изградња три нуклеарне подморнице "бореј-а" и пет вишенаменских нуклеарних подморница "јасен-м", наводи Путин.

У адмиралитетским бродоградилиштима у Санкт Петербургу тренутно се гради шест дизел подморница, а дат је налог за изградњу патролних бродова у арктичкој зони, између осталог и због осигурања безбедности пловидбе на Северном морском путу, додаје.

"У Санкт Петербургу је у току серијска производња нових фрегата. У Татарстану се производе мали ракетни и патролни бродови. А у бродоградилишту у Керчу налазе се два универзална десантна брода и мали ракетни бродови Црноморске флоте", набраја председник Русије.

Овакав систематски рад обезбедиће одрживи развој индустријских предузећа, што подразумева додатна улагања у регионалну привреду, нова радна места и напредне технологије, истиче он.

Русија ће реализовати све планове за изградњу бродова и квалитативно ће ојачати своју поморску моћ у свим стратешким правцима и у областима Светског океана, закључује Путин.

image