Русија

МСП Русије: Западни нацрт ЗСО бесмислен, Приштини дозвољено да блокира све одлуке

Представница Министарства спољних послова Русије нагласила да је посредовање Запада када је у питању КиМ жалосно
МСП Русије: Западни нацрт ЗСО бесмислен, Приштини дозвољено да блокира све одлукеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Западна верзија статута Заједнице српских општина Косова је нефункционална, оценила је данас на брифингу за медије портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Руско Министарство спољних послова упознало се са западном верзијом ЗСО, коју су објавили западни медији, и оцењује да је "западно посредовање у косовском решењу заиста жалосно".

"У њему видимо апсолутну немоћ Сједињених Држава и ЕУ, који нису у стању да суштински реше проблем", закључује портпаролка руског МСП-а. 

Према њеним речима, укључивање ЗСО у систем власти косовских Албанаца одузело би Заједници српских општина значајна овлашћења, будући да би ЗСО била подређена "такозваном локалном законодавству", што би значило да Приштина може да блокира сваку одлуку заједнице.

"То чини (нацрт повеље) једноставно бесмисленим", додаје она.

Србију данас тврдоглаво приморавају да прихвати за њу неприхватљиво решење које претпоставља одбацивање истинских националних интереса, објашњава Захарова. 

Поменути пројекат који предлаже Запад само формално има везе са "основним Бриселским споразумом". Решење које се данас предлаже поништава принципе раније постигнутих споразума.

"Без ових принципа (који се налазе у Бриселском споразуму) безбедност и благостање Срба на КиМ није могуће", истиче Захарова.

Из Москве још поручују да документ, који ЕУ предлаже Приштини и Београду, укључује ставке које се косе са Резолуцијом 1244 СБ УН. У документу који "Косово" назива уставом пише да је потребно "поштовати независност самопроглашене републике".

Или ће се поштовати Резолуција Уједињених нација или документ, који они називају уставом, ове две ствари се међусобно искључују, наглашава она.

Још 2. маја Срби са КиМ су предложили нацрт статута ЗСО, са јаким гаранцијама за Србе. Приштина је одмах одбила овај предлог, а у Бриселу су само слегли раменима. А сада ЕУ предлаже свој предлог статута. "Унија је још једном демонстративно прекршила своје обавезе", појашњава портпаролка.

"Импровизација Запада на тему косовског питања ескалира ситуацију". Не постоји ниједан други документ осим Резолуције 1244, који би могао да регулише ситуацију на КиМ, закључила је Захарова.

image