Србија и Балкан

Тамни вилајет све мрачнији: Приштина планира да уведе обавезно служење војног рока

Према пилот пројекту привремених приштинских институција, обавезно служење војног рока одвијаће се у две етапе - три месеца зими и три лети
Тамни вилајет све мрачнији: Приштина планира да уведе обавезно служење војног рокаGetty © Ferdi Limani

Заменик министра одбране привремених приштинских институција Шемси Сиља саопштио је да су сачинили наставни план и програм и успели да следеће године уведу наставу одбране и безбедности у школе, што ће олакшати служење војног рока, преноси "Економија онлајн".

"Министарство је израдило свеобухватан план о овом питању и у овом тренутку обилази све општине. Кренули смо од граничног подручја, да проценимо и анализирамо ситуацију. Радимо адекватну процену да би се видела могућност реалне процене стања за образовање у области одбране и безбедности", рекао је приштински функционер.

Сиља наводи да је чињеница да су саставили наставне планове и програме и дошли до концепта да се следеће године уведе у школе, што ће им олакшати служење војног рока.

"Ако ученици науче, на крају школовања лакше ће обавити обавезну службу од три месеца, или по претходном плану, три месеца зими, три месеца лети. Али, барем, хајде да почнемо са тромесечним пилот пројектом", изјавио је он.

image